Gode råd mod kræft

Gode råd mod kræft

Kræft er en af de slemme sygdomme, som hærger herhjemme. De fleste af os har haft kræft tæt inde på livet via os selv eller venner, familie og bekendte, som er ramt af kræft. Mens disse linjer skrives, erfarer jeg at skuespilleren Jess Ingerslev er død af kræft. Kræft har mange dødsfald på samvittigheden, og heldigvis arbejder Kræftens Bekæmpelse på at finde den rigtige vej til at undgå kræft. Kræftens Bekæmpelse har netop udsendt en række gode råd mod kræft, eller rettere: forholdsregler så vi mennesker bliver bedre til at forebygge kræft.

Kræftens Bekæmpelse anslår at man reducere antallet af kræfttilfælde i Danmark med 15.000 om året, hvis man følger nogle gode råd mod kræft. EU og WHO har følgende råd mod kræft, hvor danske Jørgen H. Olsen, som er leder af Center for Kræftforskning i Kræftens Bekæmpelse, har en finger med i spillet. Det er især emner som rygning, kost og motion, der er i fokus, når man fokuserer på de velmente råd mod kræft.

Undgå rygning

Det er sagt før, og det siges igen: undgå rygning. Det er dokumenteret at rygning ikke er sundt, og det gavner ikke ligefrem dit helbred. Spis sundt og undgå overvægt. Lad være med at drikke for meget alkohol – slet ikke midt i solen – og hold så ellers øje med kræftfremkaldende stoffer på din arbejdsplads. Dertil kommer en række andre råd, som du kan læse mere om via nedenstående link. Desværre er informationerne endnu ikke opdateret til det danske sprog, men tjek det ud på engelsk. Brug Google Translate hvis det bliver for svært med de engelske gloser.

Allerhelst skal du måske overveje at skifte livsstil. Kvit tobakken og de usunde fødevarer. Frem med de gode vaner, herunder motion, og så er du ellers godt på vej til forebyggelse mod kræft.

http://cancer-code-europe.iarc.fr

Læs også

1 Comment

 1. Allan F.

  Jeg bed især mærke til indledningen af denne fremragende artikel. Som 3 årig mistede jeg min mor til denne rædselsfulde og ofte uretfærdige sygdom. Den hændelse har naturligvis haft et impact mit liv – især m.h.t. hvordan, det skulle leves. Trods dette var jeg så dum, at jeg begyndte at ryge cigaretter i forholdsvis ung alder – som den overvejende del af mine venner og sågar familie også gjorde. Det var jo social hygge – og når selveste John Wayne reklamerede for det maskuline element ved rygning…..tjah, så var det også fint nok med mig. Dette faktum, og hvad som førte til mit rygestop senere i livet, har jeg faktisk begået et mindre epos om. (tilgår redakteuren snarest). Det er lovet for længst.

  Da min første hustru fik kræft, som førte til hende’s bortgang, da hun var 32 år gammel, fik jeg det igen ind på livet. Vi havde ellers passet rimeligt godt på os selv, så det føltes voldsomt uretfærdigt – og hele forløbet, var den sværeste periode i mit liv til dato. Følelsen af afmagt, angst og vrede, blev efter hende’s død efterfulgt af sorg, savn, skyld og skam. Sidstnævnte over at have overlevet mit liv’s kærlighed. Der gik længe, inden jeg igen turde føle noget for nogen kvinde, og det trods stor støtte og opmuntring til “at komme videre i livet”. Man kan måske sige, at det var heldigt, at vi ikke nåede at få børn.

  Nuvel, naturligvis mødte jeg en ny kvinde, for livet gik trods alt videre. Hun blev mor til min nu voksne datter, og mit liv var på skinner igen. At blive forældre, er vel det største, man oplever i livet, og vi var glade og tuilfredse med tilværelsen generelt. Imidlertid udviklede vi os i hver vores retning, og det endte med, at vi gik fra hinanden. Ingen skilsmisser er lykkelige, men vi bevarede et venskab og en fortrolighed. Vi havde også et fælles barn, vi skyldte at tage hensyn til. Vi fik hver især nye partnere, og selvom vi ikke var én stor lykkelig familie, fandt vi da ud af det i fordragelighed. Så kom chokket, at mit barn’s mor også fik kræft – i halsen. På det tidspunkt var hun alene igen, så hende’s nærmeste var vores datter og mig. Hun måtte igennem et helvede at strålebehandlinger, som hun holdt ud, til sygdommen var bekæmpet og hun kunne raskmeldes. I dag har hun kun få mén af behandlingen.

  Man bruger vendingen : “alle gode gange tre”, men den er ikke helt anvendelig her. Min kæreste blev nemlig også ramt af kræft i underlivet. Hele følelsesregistret mobiliseredes igen, og jeg måtte spørge mig selv, om der overhovedet var nogen retfærdighed til. Nej, det mener jeg stadigt ikke, men det hænder, at det gode besejrer det onde. Min kæreste måtte opereres, og derefter blev hun sat i strålebehandling. Hun er raskmeldt, men for begge de overlevende gælder, at de lever med angsten for, at kræften vender tilbage. Dér kommer de pårørende og de nærmeste venner ind i billedet. Endvidere bliver cancerramte tilbudt psykologhjælp efterfølgende, og det tilbud vil jeg mene, man bør tage imod.

  Fælles for alle, der har deltaget i denne beretning, er, at vi alle var rygere, og vi alle omsider har brudt med denne hæslige vane. Som tidligere nævnt i denne “kommentar”, har jeg skrevet lidt om det. Det endelige resultat bliver finpudset på nettips redaktion og derefter delt på nettips.dk. Artiklen’s budskab om, at man bør undgå rygning, bør man tage alvorligt – dog uden, at man fanatisk er på nakken af dem, der vælger tobakken. Det er en uskik, som præger dagen’s Danmark!

  Reply

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.