Fuld udnyttelse af USB-nøglen

Fuld udnyttelse af USB-nøglen

De er små og ganske fikse, men de kan bruges til mere end man lige regner med. Tjek lige disse ideer ud.

Ejer du også én eller flere USB-nøgler, altså disse nymodens eksemplarer af det vi i gamle dage kaldte disketter? USB-nøglen er vor tids opbevaringssystem for filer og mapper, som vi transporterer fra computer til computer, og fordelen ved USB-nøglerne er at de trods beskedne størrelser kan rumme meget mere, end disketterne var i stand til. Vi kan næsten købe disse USB-dimser overalt, og så er de flittigt brugt af firmaer, der frister med alverdens abonnementer. For at få kunden i hus følger der ofte en USB-nøgle med som bonus. De fleste af os bruger disse nøgler som lager, hvor vi lægger den ene fil efter den anden ned på nøglen, men USB-dimserne kan også bruges til andre nyttige ting.

Stærk til backup
Størrelsesmæssigt er der tale om masser af plads i dagens standardnøgler. To GB er ved at være minimum for en nøgle med respekt for sig selv, mens fire og otte GB er ganske almindeligt. De fås sågar i størrelser på op til 32 GB, og det er kun spørgsmål om tid, før de kan købes med endnu mere lagerplads. Med 32 GB i lommen har du for eksempel plads til omtrent syv dvd-film eller cirka 6.400 sange. Det svarer sådan nogenlunde til 355 musik-cd’er. Der er med andre ord plads til hele musiksamlingen, hvis du konverterer skiverne om til MP3-format. Familiens samling af digitale fotos er også et oplagt emne at proppe ned på USB-nøglerne. Når det handler om uerstattelige filer – som fotos jo er – opfordrer jeg dog til at tage ekstra sikkerhedskopier af billedfilerne, da USB-nøgler både har let ved at forsvinde og som også er sårbare.

Netop sikkerhedskopiering er en af USB-nøglernes styrker. Dels er det let at tage backup af computerens vigtige filer over på en USB-nøgle, og dels fylder denne backup ikke ret meget i hjemmekontoret. I gamle dage måtte man bøvle og svede med disketter og cd-skiver i massevis, men med USB-nøglens fødsel er dette arbejder gjort meget nemmere. Det er ganske nemt at tage en sikkerhedskopi med sådan en USB-svend koblet til pc’en. Find de mapper eller filer du ønsker at sikkerhedskopiere, marker dem, højreklik og vælg Send til. Her opdager du at USB-nøglen figurerer på listen, og et klik på placeringen gør, at du kopierer filerne og mapperne over på nøglen.

Billige løsninger
Du har dog mange andre spændende muligheder med sådan en USB-nøgle. Der findes et hav af programmer, som du kan lægge ned på nøglen. Fordelen ved at have programmer liggende på nøglen er, at du råder over dem, uanset hvor du er i verden. Tit indretter man programmerne efter personlige indstillinger, og her er det en klar fordel at kunne have disse personlige indstillinger lige ved hånden.

Et godt eksempel er e-mailprogrammer, som skal fodres med personlige informationer, inden man kan sende og modtage post. Ved at have et mailprogram på USB-nøglen har du altid nem adgang til din elektroniske post. Desuden findes der programløsninger, som kan lægges direkte over på din nøgle. PortableApps Suite er navnet på en komplet pakke med en række fremragende programmer, som dækker de flestes behov: browser, mail, kalender, antivirus, pdf-læser, passwordmanager og en total kontorpakke med blandt andet tekstbehandling og regneark – parat til din lomme uden besværlige installationer.

Hvis du bruger Windows Vista har du desuden mulighed for at bruge USB-nøglen som ekstra RAM-kapacitet i selve computeren. Du skal ikke regne med at din computer pludselig får et boost af energi, hvis du anvender ReadyBoost-systemet, idet USB-nøglens hukommelse ikke er lige så hurtig som din RAM i pc’en.
Prisen på USB-nøgler varierer temmelig meget. I dag får man to GB for en halvtredser, men det betaler sig at se sig godt for, inden man køber nøglerne. Hvis man ikke har et presserende behov lige her og nu, er der fornuft i at vente, indtil behovet er der. Priserne på hukommelsen falder hele tiden, og den USB-nøgle på 32 MB, som jeg har liggende i skuffen kostede i sin tid lige så meget som jeg kan få i dag – hvis jeg altså ganger med cirka 1000 gange lagerpladsen.

Fin pakke til USB-nøglen: www.portableapps.com/suite

Læs også

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.