Foredrag om it sikkerhed

Foredrag om it sikkerhed

For kort tid siden havde jeg fornøjelsen af at holde et oplæg på Faaborg Folkeuniversitet om it sikkerhed. Begivenheden fandt sted på VUC Faaborg, hvor al teknisk udstyr stod til min afbenyttelse. Oplægget til foredraget var, at jeg skulle forsøge at give et oprids af de farer, som er indeholdt i computeren her i 2010, og så ville man forfærdelig gerne høre om forebyggelse og helbredelse. Målgruppen for foredraget var folk i alle aldre, men størstedelen af publikum – cirka 90 deltog – var på 60 år og opefter. Jeg havde to gange 45 minutter til min disposition, inklusive kommentarer og spørgsmål.

Falsk eksempel på phishing
Til foredraget havde jeg skabt en PowerPoint-præsentation, som understøttede det jeg gjorde rede for. Jeg har tidligere holdt lignende foredrag på Faaborg¨Folkeuniversitet, så denne gang undlod jeg at gå i detaljer med hvad virusser, spyware, malware og den slags er. Altså ikke for mange detaljerede og tekniske forklaringer. I stedet gav jeg eksempler på hvad der sker med computeren, hvis den bliver ramt af skidtet. Et andet tema på aftenen var Phishing, som nok skal komme til at hærge os danskere i højere grad i tiden, som kommer.

Omkring phishing havde jeg forinden skabt mit eget konkrete eksempel på, hvor let det egentlig er at narre folk til at aflevere deres brugernavne og passwords. I et simpelt webdesignprogram havde jeg lavet en tro kopi af et kendt webmailsystem (Hotmail, Gmail, Yahoomail og den slags), og efterfølgende lagde jeg denne kopi op på en webserver. Da dette var på plads, fremstillede jeg en falsk e-mail, hvor jeg fingerede at det var den pågældende webmail-udbyder som stod bag e-mailen. Her bad webmailudbyderen folk om at opdatere deres oplysninger ved at logge ind på deres webmail. I den forbindelse vedlagde jeg et link i mailen, som folk blot kunne klikke på. De landede naturligvis på den falske side. Dette phishing eksempel fik folk til at reagere forskelligt. Nogen var lamslåede, mens andre undrede sig over, at man virkelig lader sig narre så let.

Gratis programmer er populære
Aftenen bød naturligvis også på gode råd til folk. Først og fremmest opfordrede jeg folk til at tænke sig godt om, hvis de er på nettet. Tænk over hvilke websites, der besøges og overvej at installere WOT, som en slags umiddelbar kontrollant. Desuden blev folk gjort opmærksom på falske videoklip på facebook, giftige vedhæftede filer i mails samt uheldige konsekvenser, hvis man fildeler med de forkerte…

Et populært indslag er altid når gratis software kommer på banen. Denne aften var ingen undtagelse, og jeg gav folk en stak adresser på gratis software, som forhåbentlig kan holde dem fri for diverse ærgrelser på deres computer. Det er ikke ufarligt at sidde ved en computer, især ikke hvis den er koblet til internettet. Begreber som antivirus, antispyware, firewall blev nævnt i denne sammenhæng, og mit indtryk efter foredraget var, at folk var godt tilfredse med at få en lille “opsang” samt tips og tricks til en mere sikker pc.

I denne forbindelse skal lyde en tak til Faaborg Folkeuniversitet og VUC Faaborg for et godt og vellykket arrangement, hvor alle praktiske detaljer – som altid – sad lige i skabet.

Download Powerpoint præsentation om it sikkerhed

Læs også

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.