Forårsrengøring på pc’en

Forårsrengøring på pc’en

Her kommer mutter med kost og spand. Vi giver inspiration til den store forårsrengøring på computeren.

Foråret er her. Solens varme rammer forhåbentlig snart det danske landskab for alvor. Solen vil snart skinne på os, og det medfører desværre også at mange finder de helt store rengøringsremedier frem, for er der noget værre end beskidte ruder, nullermænd under sofaen og støv på de kongelige porcelænsfigurer? Ja. Det er der. Skidt og ragelse på computerens harddisk. Der sker nemlig ofte det, at der samles en masse data på harddisken, som man med fordel kan fjerne. Her får læserne et minikursus i at rydde op på Windows-computeren.

Fyldstof fra internettet
Et af de områder, der ofte fylder op på computeren, er rester fra vores ture på internettet. Det er nemlig således, at vi typisk – uden at vi tænker over det – hiver en række filer ned til disken, når vi ser den ene hjemmeside efter den anden. Begrebet hedder Midlertidige internetfiler, og det er et levn fra de dage, hvor mennesket surfede på nettet ved hjælp af de langsomme modemmer, der forbandt os til internettet ved hjælp af husets telefonlinje. Her var det en fordel, at browseren automatisk hentede en kopi af billedfiler ned til harddisken, idet billederne efterfølgende tittede hurtigere frem på skærmen. Med et ældre 56K modem var det somme tider en prøvelse at skulle vente på billeder fra nettet, men hvis der lå en kopi på harddisken, blev hjemmesiden læst hurtigere ind.

Med tidens hurtige bredbåndsforbindelser er denne funktion knap så bevendt, men mange browsere gemmer stadig disse Midlertidige internetfiler. I den mest anvendte browser, Internet Explorer 7.0, rydder  man op på følgende måde: Klik på Funktioner og vælg menuen Slet browserdata. Her finder du en række områder, hvor du med fordel kan rydde op, blandt andet de midlertidige internetfiler. Et klik på knappen Slet filer og et bekræftende Ja hjælper dig af med fyldstoffet. Under menuen Slet browserdata kan du endvidere fjerne andre småting, for eksempel cookies, som er små tekstfiler, som mange hjemmesider automatisk lægger på din harddisk.

Gratis støvsugerprogram
I det hele taget ligger der muligvis en pæn omgang filer på disken, som man med fordel kan slette. Hvis man ønsker hjælp med at finde og eliminere sådanne filer, kan man med fordel anvende gratisprogrammet CCleaner. Det er et program, hvis eneste funktion er at gennemscanne harddisken og herved finde unødige filer. Efter en scanning lister programmet disse filer op, og herefter kan man vælge at lade CCleaner rydde op efter sig. Det gør programmet uden at blinke med øjnene, og man skal være forberedt på at det er en sober og omfangsrig rengøring, som CCleaner mestrer.

Generelt plejer programmet at jagte unødvendige sager på computeren, som med fordel kan slettes, men vær opmærksom på, hvilke filer den foreslår at fjerne, inden du igangsætter den endelige rensning. Den vil eksempelvis gerne tømme Papirkurven, og mange pc-brugere bruger netop Papirkurven som en slags gardering. Hvis man kommer til at slette en fil eller en mappe, kan man altid redde det tilbage ved at gendanne det fra Papirkurven. Hvis man ukritisk lader CCleaner rengøre harddisken, vil programmet som standard også tømme Papirkurven, og så er det straks meget sværere at genskabe slettede data.

Husk i øvrigt at tage en sikkerhedskopi af vigtige filer, for eksempel arbejdsdokumenter, regneark, digitale billeder og musikfiler. Man risikerer nemlig at for meget bliver slettet, hvis mutter går for grundigt til værks med kost og spand.

www.ccleaner.com

Læs også

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.