Første blik på Windows 11

Første blik på Windows 11

I lørdags installerede jeg Windows 11. Mange tænker sikkert at jeg har været lidt for hurtig, og det har jeg muligvis også, men jeg er så nysgerrig for at se, hvordan en ny version af Windows ser ud i dag. Så denne bærbare computer er altså kørende med Windows 11.

Og hvad er der så af nyskabelser? Umiddelbart skal jeg jo lige klikke lidt rundt, men lad os starte med den helt nye proceslinje, altså bunden af skærmen, hvor du normalt ser den berømte Startknap, der åbner op for programmer og indstillinger.

Proceslinje og startknap

Denne startknap er væk nu! I stedet har du få et en samling ikoner samlet midt på skærmen nederst. Den første ikon hedder ganske vist Start, og et klik på denne åbner en menu, som på visse måder minder om den gamle startmenu. Ikke så mastodontisk, og jeg kan egentlig godt lide den nye måde at vise seneste anvendte programmer (apps) på. 

Du får desuden vist en oversigt over de seneste dokumenter, billedfiler og hvad du nu ellers har arbejdet med. Desuden er der let adgang til din konto på computeren, og den famøse slukknap finder du nederst til højre. Øverst har du en søgeboks, som sagtens bliver en rigtig god ven, når du boltrer dig i Windows 11.

Området nede til højre ved uret minder på mange måder om den opbygning, som vi kender så godt fra Windows 10. Internetforbindelse, lyd og batteristatus er samlet i ét billede nu, og det er i og for sig ganske udmærket.

Widgets på proceslinjen

En ny ikon på proceslinjen hedder Widgets. Et klik på denne åbner en række tjenester, som du måske bliver glad for. Udgangspunktet er seneste historier fra Microsoft-universet, MSN. Du får desuden en vejrudsigt, aktiekurser, fodboldresultater samt udvalgte billeder fra dine billedmapper.

Du kan selv tilføje og fjerne widgets fra oversigten. Det er nok ikke en finesse, som jeg får særligt meget brug for på computeren, men for nogen kan det være nem adgang til diverse informationer, som man har brug for i hverdagen.

En renere Stifinder

Et klik på Stifinder-ikoner viser nu en Stifinder, som er renere og meget mere brugervenlig, synes jeg. Der er ændret på skrifttypen, og det er blevet langt lettere at læse navne på eksempelvis mapper og kommandoer. Vi slipper nu for en række faner, og i stedet kan vi for eksempel vælge at få vist ikoner ved klik på knappen Vis. 

Her har jeg lyst til at knytte højreklik ind i snakken. Et højreklik på en fil eller mappe viser nemlig en oversigt, som er ændret markant i forhold til tidligere Windows versioner. Det er de populære komandoer, der som udgangspunkt er aktive, og et klik på Vis flere indstillinger åbner en højrekliksmenu, som vi kender så godt.

Kontrolpanelet ligner sig selv

Et klik ind i maskinrummet, altså Kontrolpanelet, melder ikke om de store nyskabelser. Det liger faktisk sig selv, og det skuffede mig en smule. Jeg har aldrig været begejstret for Kontrolpanelet, og håbede at Microsoft havde skelet til fx MacOS. 

Nå, i stedet kan jeg så muntre mig emd proceslinjen, som altså nu ser en anelse anderledes ud. Et højreklik dernede gør at du kan fintune proceslinjen, så den opfylder de ønsker du må have til den. Desuden får du ved samme lejlighed til at snuse til det nye layout omkring System, Bluetooth og enheder, Netværk og internet med videre.

Personlige tilpasninger

På falderebet har jeg lyst til at rose den nye måde, som bruges når eller hvis man ønsker at tilpasse computerens udseende efter egne ønsker. Dette kan for eksempel være et andet baggrundsbillede på Skrivebordet, eller det kan være de gennemgående farver i programmerne.

Tja, hvad skal jeg sige. Egentlig kan jeg godt lide Windows 11. Jeg synes at styresystemet har fået en flot ansigtsløfte, og indtil videre fungerer maskinen mindst lige så godt som inden opdateringen blev installeret. Windows 11 kan hentes ned gratis, hvis du altså har den rette Windows 10-licens.

https://www.microsoft.com/da-dk/windows/windows-11

Læs også

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.