Fem skrøbelige fredagslinks

Fem skrøbelige fredagslinks

Facebook fik en ordentlig én over næsen i ugens løb. Fortjent, må man sige. Det viser sig nemlig, at de ikke har helt styr på de data, som de har om mig, min familie, nabo, venner og samarbejdspartnere. Og alle de andre mennesker af kød og blod, som har en profil på Facebook.

Styr på? Jo, det viser sig at en engelsk såkaldt firma groft har udnyttet en viden om millioner af mennesker. Udnyttelsen fandt sted i forbindelse med det amerikanske valg, hvor data om 50 millioner amerikanere blev anvendt i forbindelse med en kampagne til fordel for en af præsidentkandidaterne. Han vandt i øvrigt valget.

Men denne engelske virksomhed, som jeg ikke ønsker at nævne – for det har de ikke fortjent – har åbenbart gjort det til et levebrød at udnytte data. Data som ligger og flyder rundt omkring. Her til morgen tjekkede jeg mine sociale feeds. Dette inkluderer Facebook og Instagram, og senere i dag gransker jeg nok LinkedIn lidt igennem.

Det, jeg forsøger at sige, er at jeg (og mange andre) konstant lægger små spor på det store internet. Vi klikker, scroller og kommenterer, og hver handling er en form for spor, som gemmes som data. Facebook er nu klar over, at jeg har sagt tillykke med fødselsdagen til Preben, og Instagram (som ejes af Facebook) ved også hvilke fotos jeg så for få minutter siden.

Risiko ved alt

I øvrigt har jeg lige tjekket min e-mail hos Google, så de ved også en del om, hvad der foregår i mit elektroniske liv. I går modtog jeg en indbetalingskort i min e-boks, hvor det skulle vise sig, at brevet var til en anden. Til en kvinde på en vej her i Svendborg. I dag vil jeg skrive til virksomheden, som sendte den elektroniske besked. Mon sikkerheden er smuldret hos dem?

Uanset hvor godt vi synes vi dækker os ind, er der en risiko for læk af data. Meget få ting i denne verden er bombesikre. Derfor synes jeg du skal tænke dig godt om, hver gang du er på nettet. Ting, du poster på de sociale medier, kan blive brugt imod dig. Ting, du gemmer i skyen, er i potentiel fare for at blive blotgjort. Intet er sikkert. Overvej at skifte browser til Vivaldi.

Og så til fredagens 5 links. I dag skal det handle om meget forskellige ting: skrifttyper, formel 1, LinkedIn, Tintin og en sms anordning på din Windows computer.

www.formula1.com: Formel 1 interesserer mig ikke en hat. Ligegyldigt ræs på asfalt, hvor voksne mænd spiller med musklerne bag rattet. Jeg hepper alligevel på danske Kevin. Speederen i bund, knægt!

www.tintin.com: Brandts i Odense har netop åbnet en udstilling om Herge, den dygtige mand bag helteskikkelsen Tintin. Han var min helt, da jeg som dreng læste tegneserier i Ullerslev.

www.linkedin.com: Nå, jeg kunne jo lige så godt linke til LinkedIn herinde, hvis jeg alligevel skal ind på dette sociale medie senere. Har du en profil dér? Så connect med mig! Jeg er klar!

https://app.mysms.com: Jeg bruger en Android telefon. Nu har jeg signert op hos MySMS, hvilket betyder at jeg kan læses sms beskeder på min Windows computer. Og svare. Og skrive. Praktisk.

https://typekit.com/libraries/: Fonte eller på dansk: skrifttyper. Dem findes der ederhakme mange af. Få et lille indblik på denne oversigt.

Læs også

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.