Fedora 13 Fællesskab på den fede måde

Fedora 13 Fællesskab på den fede måde

Fedora har altid haft en helt særlig plads, i mit OpenSource-bankende hjerte. På mange områder er Fedora en drivkraft uden lige, og mange teknologier, som senere siver ned til andre Linux distributioner, findes først i Fedora.
Og da projektet samtidig lægger en stor vægt på inddragelse af brugerne i skabelsen af Fedora, hvor   alle aspekter kan påvirkes af brugeren, uden at denne behøver at være udvikler eller nørd i ordets egentlige forstand.
Derfor ser jeg altid frem til udgivelsen af Fedora, for den bevæger sig hurtigt at har altid noget spændende at byde på.

Desværre har distributionens styrke også været dens akilleshæl, for med inddragelse af det nyeste af det nye, kan der hurtigt komme fejl og mangler og mere en en gang, har jeg i frustration slettet skidtet, på grund af underlige fejl og et generelt ustabilt system, for helt ærlig; er der noget ved at køre Linux, hvis skidtet er lige så ustabilt som Windows ME?
Heldigvis har folkene bag projektet efterhånden fået rigtig godt styr på tingene og efter nogle særdeles solide udgivelser, var det med temmelig store forventninger, at jeg brændte en cd, slettede Ubuntu og indledte operation ”Installation”.

Installationen var både enkel og overskuelig, hvilket selvfølgelig er rart for den nye bruger eller som mig, den erfarne, men dovne bruger. Efter en ti minutters tid var installationen overstået og efter en genstart havde jeg et system, der bare ventede på at blive fyldt med en masse tvivlsom software.
Som jeg nævnte tidligere, tager Fedora OpenSource seriøst og fra fødslen er det ikke muligt at afspille alle dine mp3filer som din musiksamling sikkert består af.
Der er flere af sådanne små irritations momenter, blandt andet kan du heller ikke afspille en række almindelige videoformater, hvilket selvfølgelig både er irriterende og virker sjusket. Vi skriver trods alt 2010.

Grunden til denne tilsyneladende sjuskede tilgang til understøttelse af almindelige multimedieformater, skal findes i distributionens fokus på åben software, hvor der faktisk findes nogle gode alternativer til de lukkede musik og videformater, vi normalt bruger.
Heldigvis skal der blot installeres lidt software og så kan du igen nyde din musiksamlig eller slappe af med en god film, men det er ikke så nemt som hos konkurrenten Ubuntu eller OpenSuse.

Generelt henvender Fedora sig til den mere tekniske bruger, eller begynderen, der ikke har ikke har noget imod at rode lidt med systemet, dog uden at det nogensinde bliver lige så langhåret som i ”de gode gamle dage”.

Tager du dig tiden til at sætte systemet op, får du ikke blot en Linuxinstallation, du får et komplet økosystem, hvor udviklerne og de utroligt hjælpsomme brugere, aldrig er langt væk, hvis du får brug for hjælp eller gerne selv vil hjælpe.
Desuden er systemet stabilt som en klippe, hvilket må siges at være lidt af en bedrift, med tanke på hvordan Fedora er fyldt med den nyeste software og teknologi. Software og teknologier du kan forvente at se hos konkurrenterne om halve til hele år.

Er du en teknisk Windowsbruger eller en Linuxbruger med lyst til et liv på kanten, så skynd dig at gøre plads til Fedora. Du vil helt sikkert ikke fortryde det.

Fedora kan hentes på:
www.fedoraproject.org

Læs også

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.