Få liv i den gamle pc

Få liv i den gamle pc

Som tiden går, mærker man at ens pc bliver langsommere. Og langsommere. Og langsommere. Det er som om at det er en slags lov, der bare indtræder efterhånden som maskineriet har et stykke tid på bagen. Inden du skrotter din halvgamle computer, er der god grund til at forsøge at puste nyt liv i banditten. man kan ty til forskellige metoder. Nogle er gratis, mens andre koster. Lad os se på nogle løsningsforslag.

Oprydning på harddisken

Først kan du forsøge dig med en grundig oprydning på harddisken. Windows har et indbygget værktøj, der rydder op på dine drev. Det hedder Diskoprydning, og du finder programmet under Tilbehør i din Startmenu (Start > Alle programmet > Tilbehør).
Alternativt installerer du CCleaner og lader dette mesterprogram gøre det hårde arbejde for dig. Hvis alternativet er at smide computeren på lossepladsen, kan du roligt lade CCleaner gøre arbejdet grundigt.

Formatering af harddisk

Hvis oprydningen ikke hjælper, er der stadig gratis håb forude. Det kræver at du har din Windows disk liggende. Start maskinen op med disken i drevet og forsøg at få gang i en reinstallation af styresystemet. Hvis den foreslår at du formaterer harddisken, er det en god ide. Husk at tage en backup af dine vigtige dokumenter, billeder, mails og hvad du ellers har liggende. Det er desuden en klar fordel, hvis du har drivere til hardwaren liggende, inden du går grassat.

Linux som styresystem

Hvis computeren er udstyret med Windows Vista, er der grum sandsynlighed for at Vista æder for mange af maskinens ressourcer. Derfor kan du med fordel undersøge om der er alternative styresystemer, som ikke kræver så mange ressourcer. Tjek diverse Linux forummer eller spørg her i Nettipsforummet. Ubuntu, Mint og Mandriva er navne på nogle af de spændende Linux distroer, som måske bliver dine bedste venner fremover.

Mere RAM

Endelig er det en oplagt mulighed at putte ekstra RAM, altså hukommelse, i maskinen. Tjek hvilken RAM, der sidder på bundkortet og tjek også hvor meget RAM bundkortet maksimalt kan indtage. En forøgelse af RAM-mængden hjælper ofte gevaldigt – men det er jo ikke en gratis løsning, så overvej det grundigt, inden du bruger en hulens masse penge på RAMblokke. Måske er maskinen mere end gammel og måske derfor ikke værd at bruge alt for mange penge på. Tjek eventuelt RAMpriser på www.edbpriser.dk

Ny harddisk

Endelig skal vi huske at nævne den kommende tids standard inden for harddiske. Teknologien hedder SSD, Solid State Drive, og her er der tale om en slags flash harddiske, der arbejder meget hurtigere end de traditionelle harddiske. Desværre er prisen stadig ret makaber på SSD diske, men efter sigende skulle det sparke pænt til farten.

Læs også

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.