Henover de seneste år er esport blevet et yderst interessant emne. Dette skyldes først og fremmest den store talentmasse, der er til stede her i landet, men også fordi det er en ”sport”, der deler vandene. Esport er i bund og grund konkurrencer indenfor computerspil. Man dyster imod andre hold eller spillere rundt omkring i landet eller hele verden. Der er præmiepenge og store lønchecks til de absolut bedste, og selvfølgelig en hel masse derunder, som kæmper for at blive blandt de bedste.
Hvor mange er professionelle?
Her i Danmark er vi verdens bedste, når det kommer til at opfostre lige præcis de talenter, som kan gå hele vejen indenfor esport. Således er vi i blandt et af de lande i hele verden, der har flest fuldtidsprofessionelle indenfor esport, med en indtjening på helt op til 600.000 kr. om måneden.
Dog er det fortsat kun ganske få, der klarer skæren, og bliver professionelle sammenlignet med de mange, der har et ønske om det. I Danmark er der flere tusinde unge, der dyrker esport på et organiseret niveau, men det er fortsat mindre end 1% af disse, som bliver professionelle.
Hvorfor er vi så gode i Danmark?
Hvorfor er vi i Danmark, og generelt i Skandinavien rigtig gode til at opfostre talenter indenfor esport? Det skyldes en del hen af vejen, at vi har en rigtig god infrastruktur og økonomi. Dette spiller en rolle, fordi det ikke er billigt at blive blandt de bedste indenfor esport. Først og fremmest skal der være et stærkt internet netværk tilstede, således de unge kan træne alle ugens dage, eller deltage i turneringer, når weekenden rammer.
Herudover skal man have en stærk computer, og for at få en optimal en af slagsen, kommer man ikke langt for 5.000 kr. Oveni computeren skal gameren også have mus, tastatur, skærm, headset og gamer stol, hvilket betyder at beløbet ofte rammer 10.000 kr. (+/-). Omkostninger af denne størrelse har den almene borger i mange andre europæiske lande simpelthen ikke til rådighed.
Danske superstjerne gør sporten almen
I øjeblikket har vi en række superstjerner, der gør sporten tilgængelig for den almene dansker. Dette i form af holdet Astralis der har iværksætteren Tommy Ehlers og Kasper Hvidt som sportsdirektør bag sig. Når det kommer til esport, er det traditionelle tv ikke vejen frem, og derfor kan det være svært for den ældre generation at følge de nye superstjerner.
Her har DR nu af flere omgange fulgt det danske CS:GO hold rundt til diverse store turneringer i verden. Disse små serier omkring esport er filmet og fortalt således, at den almene dansker, også kan få en forståelse for de mekanismer, der berør sig omkring denne lidt anderledes sportsgren. Du kan se en af disse videoer fra DR her.