En snak med Allan, part 4

En snak med Allan, part 4

Af Morten Juhl-Johansen Zölde-Fejér, www.syntaktisk.dk

Dette er fjerde del af en snak, som jeg har haft med Allan Bojsen her fra Nettips. De tre første dele finder du ude til højre for artiklen her (under forumtrådene).

Mange af de brugere, der er engageret på Nettips, er i sagens natur meget teknisk anlagte. Og der er meget stor forskel på, hvordan det engagement passer ind i ens andre forhold – har du en familie, der også er teknologisk entusiastiske? Hvordan forholder de sig til din interesse og at du bruger overordentligt meget tid og energi på at engagere dig i Nettips?

Hæ! Min kone synes jo at jeg er lidt fjollet. At bruge så lang tid foran en computer. Firkantede øjne og den slags! Jeg skal med det samme sige at mit tidsforbrug ved skærmen er minimeret betydeligt, efter at jeg fik øjnene op for golfsporten. Det er min kones fortjeneste. Jeg fik nemlig en tur på golfbanen med mine to drenge i fødselsdagsgave, og siden jeg ramte bolden rent for første gang, har jeg været pænt optaget af golf.
Tidligere brugte jeg lang tid ved computeren. Den fascinerede mig (og gør da stadig), og jeg var svært at mætte, når jeg fik øje på nye muligheder ved tastaturet. Nu arbejder jeg fuld tid med computeren (jeg underviser i it), så somme tider kan det være en smule vanskeligt at komme i gang med at forfatte artikler til Nettips.dk, tænke markedsføring samt passe diverse pligter i forummet.

Min kone bruger pc’en som arbejdsredskab og så ellers som hyggeværktøj, når ferier skal planlægges. For nyligt fik hun en iPad i hånden, og sådan én ønsker hun sig også nu. Sønnike er også Mac-fan, og han har netop anskaffet sig en MacBook Pro. Knægten, der lige er konfirmeret, bruger den seriøst til skole og musikalske udfoldelser, hvor GarageBand er et favoritprogram. Han pjatter også en smule med hjemmesider (i CMS), så lidt skadet er han nok blevet af en uhåndterbar far…

I dit arbejde underviser du folk i, hvordan man bruger computere på forskellige niveauer. Hvordan oplever du, at brugernes kendskab udvikler sig – og deres behov? Du kommenterede for nylig på overgangen fra fastinstallerede programmer til webapplikationer. Er der andre trends, du kan kommentere på? Hvordan ser du ITs rolle og samfundets syn på IT i dag?

Du giver den gas med gode spørgsmål, Morten! Overordnet set er der sket mange ting for den ”almindelige computerbruger” i Danmark over de seneste 3-5 år. For 3 år siden var det ikke ualmindeligt, at blot 10 procent i en klasse havde og anvendte en e-mailadresse jævnligt. I dag er tallet vel omkring 90 procent.
For 5 år siden vidste mange ikke hvad internettet var og hvad man kunne bruge det til. Sådan er det ikke i dag. De fleste har været på nettet før, og de ved godt hvordan man klikker sig frem til nogle gevaldige surfture.

Der er imidlertid stort behov for efteruddannelse inden for it, selv om Familien Danmark har 1-3 computere i husstanden. Den generelle brug af mail og internet kan sagtens forbedres og gøres mere sikker, og apropos sikkerhed er der mange brugere, som ikke er helt bevidste om, hvor farligt nettet kan være, hvis man i et ubevogtet øjeblik får klikket på det forkerte link. Heldigvis tænker de fleste sig om, men der er altså mange farer på internettet, når man først for alvor kommer i gang – også hvis man starter med at interessere sig for downloads. Puha! Pas nu på derude!

Det er også en af grundene til, at jeg ser meget frem til fremtidige webapplikationer. Dels bliver det nemmere for mennesket at have alle programmer, filer og mapper online og dels skulle det forhåbentlig være med til at forbedre sikkerheden. Der hersker ingen tvivl om at mange producenter af software og spil har gang i deres online udviklere. Jeg forestiller mig at de render rundt med deres tænkehatte på hovederne og lurer på, hvordan man kan friste folk ind på nettet og spille dér. Golfspillet på Wgt.com er et godt eksempel. Her spiller man golf uden at installere en eneste byte, og kontoen gør at man hele tiden mærker forbedringer i handicap, købsmuligheder og den slags golfpjat.

Fremover vil mennesket bruge mere og mere tid online: huskesedlen lægges online, hvor den kan redigeres af både mand og kone, feriebillederne ligger online så familien kan opleve de brusende bølger fra Kreta, tøjet købes online, billetter anskaffes online og printes derhjemme, musik, film og spil opleves online og en masse kommunikation foregår online. Ordet online bliver helt klart ved med at være centralt de kommende år, og mennesket vil bevæge sig lidt væk fra den gammeldags computerskærm og kigge på tablets og smartphones i stedet.

Faktisk vil samfundet snart være online 24/7, og det er jo godt på mange områder. Vi risikerer blot at hægte nogen i samfundet helt af. Min mor, der endnu ikke er fyldt 70 år, har ikke en computer, og hun ønsker heller ikke at eje én. Bliver hun en af deltagerne på samfundets B-hold, som ikke kan klare sig selv, når el og selvangivelse skal ordnes online? Desuden er der masser af folk på arbejdsmarkedet, som heller ikke har den store interesse i it, og som helst ikke rører ved det. Skal de også ”sættes af holdet”? Vi vil i mange år fremover stadig opleve B-mennesker i it-boldgaden, og derfor er det vigtigt at vi hele tiden tænker alternativer til alle disse online tilbud.

Når jeg underviser i it, forsøger jeg ikke at forherlige computeren og dens muligheder. Ganske vist vil jeg gerne begejstre kursisterne ved at vise dem de muligheder de har ved tastaturet, men det er også vigtigt at vi bevarer fødderne på jorden og lægger mærke til det liv, der foregår uden for hjemmets fire vægge. Børn, som bliver overvægtige, kan blive en katastrofal bombe for samfundet som helhed, og jeg støtter bestemt op om tiltag, der skal få os alle til at bevæge os noget mere. Vi sidder jo bare og stirrer ind i den tossede kasse! Nå, computeren er kommet for at blive, og lad os tage imod de hjælpende tilbud og muligheder med kyshånd, men lad os også bevare en sund kritisk sans, så vi ikke sidder dumsmarte og lader os tage ved næsen af et monstrum, som gør os dovne, halvdumme og fede.

Læs også

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.