En snak med Allan, part 2

En snak med Allan, part 2

Af Morten Juhl-Johansen Zölde-Fejér, www.syntaktisk.dk

Dette er anden del af en snak, som jeg har haft med Allan Bojsen her fra Nettips. Første del kan du læse her

Vi har tidligere snakket om de gratis ting, der er til rådighed på nettet – hosting, webtjenester og så videre. Hvordan ser du skellet mellem de gratis tjenester og de betalte – hvad angår kvalitet, funktioner og support? Og hvilke er du selv tilhænger af?

Man får jo ofte hvad man betaler for. Dette gør sig gældende i mange af hverdagens små gøremål og indkøb, og det mener jeg også gør sig gældende på it-området. Jeg har eksempelvis lyst til at fremhæve Windows som et brugervenligt styresystem og Microsoft Office som den bedste kontorpakke. Der er altså tale om to Microsoft produkter, som ikke er gratis. De koster knaster. Og hvorfor betale for noget, man måske kan få gratis? Her tænker mange it-brugere i open source, hvor produkter som Linux og Open Office er gode alternativer. Og heri er jeg helt enig: det er virkelig gode alternativer, men jeg mener nu stadig, at Microsofts produkter er bedre.
Og sådan har jeg det for eksempel også med de gratis webhoteller, der er tilgængelige på nettet. Det er et herligt tilbud, som jeg synes folk skal bruge, hvis de har lyst til det, men personligt vil jeg hellere betale et fast beløb om måneden, og så få et bedre produkt. Nettips ligger hos en sydfynsk host, og det er ikke det billigste sted at have sin hjemmeside liggende. Dog ved jeg at der er personlig og hurtig betjening, hvis noget skulle bryde sammen. Samme service får man næppe steder, der tilbyder webhsoting som et gratis produkt.

Men der er da helt klart gratis tjenester, som jeg varmt anbefaler. Google gør det efter min mening rigtigt godt med deres tilbud til web-folket. Gmail, online billedbevaring på Picasa, kalender, Google Docs og så videre: helt genialt indhold på nettet jeg nødig ville være foruden. Det samme vil jeg sige om Dropbox, som er et velbegavet projekt. På denne gratis facon har jeg gratis online lagerplads, og jeg synkroniserer nemt indholdet på mine computere. Skal jeg lige hive et tredje eksempel frem kunne det være nogle af de gratis CMS løsninger, der er på nettet. Nettips her er bygget op i det gratis Joomla, men jeg leger også med gratis systemer som Website Baker og Concrete5. Her er der tale om gode, gratis systemer, som måske ikke har den allerbedste support. Heldigvis er internettet en guldgrube, og hvis du har behov for hjælp, finder du den ofte i brugeroprettede fora.

Jo, der er virkelig mange gode gratis tilbud til it-folket, og jeg plejer at sige at ”jeg er vild med gratis programmer og services”, men jeg mener nu også at man en gang imellem er nødt til at trække kreditkortet op af lommen, hvis man ønsker kvalitet.

Interessen for hardware
I forlængelse af værktøjskassen: Mange af Nettips’ brugere har en skov af hardware fra det mindste til maskiner, der nærmest er potente i industriel skala. Hvilken hardware bruger du selv, og hvad er dine prioriteringer, når du vælger og anskaffer?

Hardware! Tja, jeg kan røbe en hemmelighed, som gerne må forblive mellem os to og så resten af læserne herinde: jeg er faktisk ret uinteresseret hvad angår hardware. Det tænder mig ikke! Det gjorde det engang, hvor jeg fandt det vanvittigt interessant at tjekke CPU’ens hestekræfter og granske i DDR RAM, grafikkort og den slags. Nu er jeg blot en kedelig, ældre mand, som egentlig finder hardware kedeligt. Jeg er udmærket klar over, at vi ikke kommer uden om, at computeren skal være udstyret med passende mængder hardware, hvis den skal matche vores krav, men efterhånden skifter jeg sjældent min hardware ud. Måske hænger det sammen med, at mine krav ikke er så voldsomme længere…
Faktisk er jeg begyndt at finde mobiltelefoner interessante, og her går jeg gerne efter teknologi, der er med på noderne. Min nyeste smartphone er sådan en LG Optimus 2X fætter, som vist nok er den første med en dual core processor. Pudsigt nok synes jeg ikke den er specielt hurtigere end min tidligere smartphone, men det har tilfredsstillet min hunger efter optimal styrke i buksen. Hvis du forstår hvad jeg mener…

Hvis jeg skal tilbage til hardware-delen på computerområdet, så har jeg en færdigbygget Packard Bell-maskine med 4 GB RAM, 1 TB harddisk, en AMD processor og et nVidia grafikkort. Min trådløse router er en Dlink, mens min farvelaserprinter er af mærket Dell. Mus og tastatur er i øjeblikket Sandberg, mens højttalerne på bordet er fra JBL. Alt fungerer upåklageligt, og så længe det virker, påtænker jeg ikke de store udskiftninger. Det skulle da lige være en SSD harddisk eller iPad / Macbook, for man vil jo gerne udvide ens horisont, ikke Morten…

[Fortsættes]

Læs også

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.