En sikker it sommer

En sikker it sommer

Danskerne holder stadig sommerferie, men det gør banditterne ikke. Nogenlunde så kortfattet er budskabet fra it-eksperten Michael Dahl fra sikkerhedsfirmaet F-Secure. I en pressemeddelelse giver han gode tips til folket, som gerne vil sikre sig de personlige data på computeren og smartphones. Vi er jo ret begejstrede for at tjekke mails, vejrudsigter, priser samt andre nyttige informationer, når vi ferierer, men det kan blive en dyr og skuffende oplevelse, hvis vi ikke tager os i agt. Her følger nogle tips til en sikker it sommer.

Tag back-up. Det gælder således dine dokumenter og billeder, som ikke bare sådan kan gendannes. Gør det gerne via en online løsning (cloud) som fx Dropbox, idet du altid har adgang til disse data. Desuden beskytter du dine personlige ting ved indbrud eller hardware nedbrud. Hvis du bruger en ekstern harddisk, så overvej hvor den ligger fysisk. På køkkenbordet? Lige foran øjnene på en indbrudstyv?

Opdater dine teknologiske apparater. Der er masser af virusser og malware, så gør dig selv og dine omgivelser den tjeneste at holde apparaterne opdateret med de seneste sikkerhedsprogrammer.

Hvem ringer du til hvis uheldet er ude?
Har du styr på dine passwords til de forskellige tjenester som du bruger online? Er der tale om fornuftige passwords, eller er det pærenemt at knække disse passwords? Husk også at bruge forskellige passwords til de enkelte tjenester. Det er torskedumt kun at bruge ét password til alle tjenester.

Hvis uheldet er ude og du fx mister din smartphone, er det en god ide at have styr på, hvem du skal ringe til for at begrænse uheldet. Skal SIMkortet spærres? Hvor mange følsomme informationer ligger gemt på fx din telefon? Skal banken spærre din konto? Kunne det være en ide at installere eksempelvis Cerberus, som kan gøre livet lidt ekstra surt for tyveknægten?

Og pas så på åbe netværk. Vi ved jo godt at det er særdeles dyrt at bruge data i udlandet, så derfor søger vi tit med lys og lygte efter åbne netværk. De fristende ”Free Wireless Internet” kan dække over en it-bandit, som har tilkoblet en trådløs router, der er kraftigere end andre routere i nærheden, og som derfor forklædt som gratis internet kan stjæle al datatrafik til sin egen computer, hvor han overvåger dem, der har koblet sig på det åbne net. Dermed kan han stjæle brugernavn, passwords, kontonummer og hvad man ellers taster på sin gadget. Så Michael Dahl opfordrer til, at man så vidt muligt kun benytter officielle trådløse netværk, f.eks. mobiloperatørens eget, eller spørger hotellet om navnet på deres netværk.

www.f-secure.dk

Læs også

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.