Nigeria svindel = Scam

Nigeria svindel = Scam

Forleden dag fik jeg et anfald: jeg blev fuldstændig hooked på den nye LG Optimus smartphone, så der var ingen anden udvej end at sælge min HTC Desire. Derfor loggede jeg ind på Gul og Gratis, hvor jeg satte telefonen til salg. Dagen efter var der bid: en Johmarken3 skrev at han var interesseret, men at han foretrak korrespondance via sin Gmail. Det lød godt, så jeg sendte ham straks en mail, hvor jeg beskrev telefonen, stand, ekstra tilbehør und so weiter. Snart gled en ny mail ind i min Indbakke. Den var fra Johan Markensson.

Hello,
Thanks for your mail. am much more ready to purchase this item from you so i will be paying you with PAYPAL or BANK TRANSFER any mode of payment you prefer either PAYPAL or BANK TRANSFER and i will offer you more 500Kr for the shipment cost and to make a total of 3000 Kr for the item cost with shipment, i just need you to send me your payment details so that i can proceed with the transfer directly to your account and the shipment can be handled with the post as soon as possible. I will be looking forward for your honest response with your payment details. Thanks

Jamen, det var jo alt for godt til at være sandt. Hvorfor mon han skrev på engelsk, tænkte jeg. Tænke. Tænke. Tænke. Hmmm… Nå, jeg måtte hellere lige følge op på den interessante besked. Så jeg skrev tilbage til Johan Markensson:

And your address is?

Cirka otte timer senere vendte Johan tilbage på mailen. Pludselig havde han en konkret postadresse, hvortil telefonen kunne sendes. Og det sågar til en ven. Se her hvad Johan skrev:

Thanks for your mail…so here is the shipping address of my friend below;
Name       : Ade Martins
Address    : No 30 Arisoyin Oke Aro Road
City       : Akure
State      : Ondo State
Zip-Code   : 23434
Country    : Nigeria
so send me your bank details so that i can go for the payment as soon as possible…ok

Okay så. Han vil altså gerne have mig til at sende min elskede smartphone til Nigeria, og samtidig oplyse mit kontonummer I banken. Mon det nu er en god ide. Jeg sendte Johan en ny mail:

That is maybe not a good idea. Maybe you cheat me. Can I trust you?
Sending things to other countries is not so good. Maybe you can pick it up at a cafe here in Copenhagen? Please bring the money.

Så var den ged barberet. Nu måtte Johan ud af busken, men hvad kunne problemet også være. Han havde jo set annoncen i Gul og Gratis, så mon ikke han var på disse breddegrader? Mon ikke det er en fætter i Nigeria, han ville begave? En time senere svarer Johan igen:

No i want you to make the shipment to my client address and get back to me asap. Thanks.

Aha. Jeg skal altså først sende telefonen og derefter oplyse mit bankkontonummer. Jeg var stadig ikke overbevist. Kunne man stole på manden… Jeg skrev en ny mail:

But where do you live and how did you find my phone? I really hope I can trust you.

Det er jo vigtigt at man kan stole på folk, når man handler på nettet – især hvis det er med folk fra Nigeria, har jeg ladet mig fortælle. Men Johan er en flink fyr. Han skrev straks tilbage:

Yeah i am really ready to buy your phon so send me your bank details for the payment.. ok

Ok. Johan kan man stole på, og han er virkelig meget interesseret. Jeg tror altså ikke han vil snyde mig. Så jeg er ved at være klar til at sende ham mit nummer. For en sikkerheds skyld spørger jeg ham lige om en detalje:

PayPal or Bank? Can you transfer amount in Euro?

Tre timer senere tikker svaret ind på min Gmail. Johan er en tålmodig mand, og han accepterer mine dumme spørgsmål. Han svarer venligt:

Yeah i can transfer in Eur so send me your Bank or PayPal details and i will go for the payment immediately. Thanks

Immediately! Det betyder jo straks. Han vil altså sende mig pengene her og nu. Det er jo næsten for godt til at være sandt. Jeg kommer til at spekulere på en vigtig ting, så jeg sender Johan et nyt spørgsmål. Han ved tilsyneladende en masse om elektronisk handel. Jeg spørger derfor:

I will try to find my number. It is the number on the front of the card? And how did you know that I am selling my phone?

Johan vendte tilbage godt et døgn senere. Han har nok travlt med at skrabe penge sammen til telefonen. I al fald skriver han:

I saw it on Guloggratis.dk and send me the bank details so that i can go for the payment..ok

Det er jo rart at han også besøger danske hjemmesider for at finde velegnede produkter til vennerne. Jeg måtte lige høre om han talte dansk og om jeg kunne sende telefonen direkte til ham i stedet. Jeg skrev:

Can we speak Danish then? And can you please tell me where you live so I can send the phone directly to you?

Johan svarer kvikt:

Ok. i will wait for your payment details so that the payment can be made immediately. Thanks.

Så langt så godt. Johan er en tålmodig mand. Sådan da. Hvad nu hvis man har to Paypal konti? Hvilken af disse skal han mon bruge? Jeg sendte ham spørgsmålet:

Which Paypal account do you want? I have two different ones.

Johan er ved at være utålmodig  – skrevet på godt dansk. Han svarede ret hurtigt:

Just send me your own and i will proceed with the payment immediately. Thanks

Det er vist på tide at gøre Johan opmærksom på at handlen må stoppe. Derfor skriver jeg nu følgende:

Damn! My dog has taken the phone from the table. The phone is quite scratchy now. I guess you lost your interest now. I am so sorry. Maybe I can find another phone for your friend.

Og så stoppede – måske – forbindelsen til Johan. Fortsættes. Måske… Moralen er jo, at hvis noget virker for godt til at være sandt, så er det det nok ikke. Nigeria på nettet forbindes ofte til fup, svindel, bedrag og humbug – og det er ikke tilfældigt. Nigeria scam er gift, så hvis du har dine penge og varer kært, så overvej at handle med ikke-nigerianere! Der findes givetvis ærlige Nigeria-folk på nettet, men de mange svindlere ødelægger det for Nigeria generelt.

Læs også

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.