Det Hvide Hus går mod SOPA

Det Hvide Hus går mod SOPA

 Obamas folk tager kraftigt til genmæle mod SOPA


Modstanderne mod lovforslagene som skal dæmme op for ulovlig download i USA fik denne weekend en mægtig allieret. Tre af Obamas rådgivere ved det Hvide Hus udsendte en meddelelse der slog fast at det Hvide Hus ikke støtter lovgivning som vil reducere ytringsfriheden, og reducerer cybersikkerheden eller underminere et dynamisk og innovativt internet.


Læs hele brevet her


Kongressen behandler i disse dage SOPA (Stop Online Piracy Act) og Protect IP (Protect Intellectual Piracy Act), som har fået enorm opmærksomhed i USA. Lovforslaget er omstridt, bland andet fordi det åbner op for at internetudbydere – uden nogen form for retslig prøvning – kan pålægges at spærre tilgangen til websteder som angiveligt hat begået ophavsretsbrud.


SOPA støttes af mange indholdsleverandører, men flere har nylig trukket støtten. Modstanden har været betydelig – både fra brugere og fra store internetselskaber som Facebook og Google.


Kritikerne mener dette kan ødelægge hele fundamentet for internettet, nemlig domænenavn-sysemet og således ”rive internettet i stykker”.


Vil ikke støtte


Udtalelsen fra tre af rådgiverne til præsident Obama kommer som respons til den voldsomme modstand lovforslagene har genereret i den sidste tid.


-Samtidig som vi mener at online piratvirksomhed hos udenlandske websteder er et seriøst problem som kræver en seriøs respons, så vil vi ikke støtte lovgivning som reducerer ytringsfriheden, reducerer cybersikkerheden eller underminerer et dynamisk og innovativt internet, skriver rådgiverne som understreger at de foreslåede love for alle dele ikke må påvirke den tekniske arkitektur at internettet gennem for eksempel manipulering af DNS (domain name system) som de mener er fundamentet for netsikkerhe


Foretag ændringer


Kongresmedlem Lamar Smith mener at dagens SOPA forslag faktisk består Obama- administrationens test. Lige før denne weekend gik han ind for at fjerne forslaget i SOPA-lovene som går ind for at internetudbydere kan lukke websteder ned. Smith udtalte søndag ifølge Bloomberg News at det ikke censurvirksomhed at indføre love mod ”udenlandske tyve” som stjæler på internettet.


-Kongressen kan ikke stå og se på mens nogen af USA’s mest profitable og produktive industrier er under angreb, sagde Smith.


Udsat høring


Den massive modstand mod SOPA og Protect IP har fået lovgiverne i Kongressen til at behandle sagen mere grundigt. Eftersom det Hvide Hus har blandet sig så tydeligt ind er det forventet at der bliver udsættelser og flere runder med høringer for hvordan amerikanske myndigheder skal tackle problemet med piratkopering på nettet.


Der er forventet votering i Senatet den 24. januar som skal danne grundlaget for den videre debat.


Kilde: digi.no

Læs også

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.