Det bedste password

Det bedste password

Efter at lækagen hos politiet er en realitet, og at dit, mit og naboens cpr-nummer ligger i de forkerte hænder, er det på tide at gentage vigtigheden i at du har de gode, sikre passwords på forskellige tjenester. Netbank, Facebook, e-mails, e-boks og hvad du ellers bruger af forskellige services på nettet. Gør dig selv den store tjeneste at få dig en stab af gode passwords, så folk ikke uhindret kan spadsere ind i dit virtuelle hus og rane til sig. Jeg ved at mange – jeg selv inklusive – tidligere har skrevet stolpe op og stolpe ned om det gode password, men vigtige budskaber kan sagtens gentages. Hvis du mener du har styr på sagen, kan du roligt surfe videre, men måske gemmer sig et enkelt fif eller to sig her på linjerne.

Først og fremmest er det vigtigt, at dit password er unikt. Det betyder på sydfynsk, at dit password helst ikke skal kunne slås op i en eller anden ordbog. Et password som ”boligejer” eller ”hansen” duer bare slet ikke. Du skal sammensætte et password på minimum 8 tegn, der helst består af små og store bogstaver, tegn og tal, og hvis du mangler kreativitet, kan du inkludere en stavefejl. Et eksempel kunne være Tr@sgoSTR42 (træsko størrelse 42). Sådan et password burde være rimelig svært at knække for en grum hacker/cracker.

Husk desuden at du bør bruge forskellige passwords fra tjeneste til tjeneste. Jeg kender mange, som bruger det samme password overalt, hvor de færdes på nettet. ”Det er så dejligt nemt at huske” plejer at være argumentet for at folk bruger det samme password overalt. Det er desværre bare en smule dumt, for hvis dit password først lækkes, kan mange sagtens lægge 2 og 2 sammen og afprøve passwordet i andre sammenhænge. Nej, skaf dig et unikt password pr tjeneste. Hvis du ikke kan huske dine passwords, bør du overveje at installere et program, der kan hjælpe dig med hukommelsen. Personligt kan jeg ikke undvære Roboform.

Slutteligt skal jeg da huske at minde om, at du med fordel kan udskifte dine passwords med jævne mellemrum. Det bliver jeg sikkert ikke populær på, da folk i forvejen har mere end rigeligt besvær med at huske de forskellige passwords. Heldigvis begynder forskellige browsere at hjælpe os med at huske passwords, men husk at folk med adgang til din computer altså umiddelbart har adgang til dine passwords. Men det er du sikkert allerede godt klar over…

Læs også

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.