Denne gang skal der tales om WordPress

Denne gang skal der tales om WordPress

Af Morten Juhl-Johansen Zölde-Fejér

WordPress er et af de mest anvendte systemer til weblogs – hvilket også er dens oprindelige hensigt – men med tiden er den kommet til at understøtte en række andre funktioner gennem sine udvidelser. Et CMS – Content Management System – gør det muligt at lagre data med mange forskellige formål – det er blot et spørgsmål om at tilpasse designet på en sådan måde, at den passer med den hensigt man har med det.

Idéen med et CMS er at gøre afstanden mellem skribent og hjemmeside kortere. Omend det ikke er så indviklet at lave en hjemmeside  – ikke meget mere komplekst end at skrive et dokument i et tekstbehandlingsprohram – så var der tidligere ganske lang tid, hvor den eneste vej fra tekst til hjemmeside var at skrive hjemmesidekoden i et program beregnet til samme og følgende åbne filen i en browser og konstatere, om designet så sådan ud, som man havde i tankerne, da man udarbejdede det. For at skrive teksten, skulle skribenten indkode sin formattering – kursiv, fed skrift, links, linieskift og den slags – i teksten, efterhånden som man skrev den. Derefter, for at publicere det, man netop havde skrevet, så det ikke bare lå på ens egen computer, skulle det overføres til en server på nettet.

Den beskrevne proces er ikke ligefrem garant for et godt overblik over en glat proces, og det var begrænset til de mere tekniske personer. Det, som et CMS kan tilbyde, er at holde styr på hjemmesidens layout, så skribenten kan koncentrere sig om selve indholdet – tekst, grafik og så videre – og CMS’et vil sørge for detaljer som margener, farven på links, skrifttypernes størrelse og den slags.

WordPress’ modularitet er sådan, at når man downloader WordPress’ basispakke, udpakker den og uploader den til webserveren – så er det kun det mest basale, man derefter har. Det fungerer som en hjemmeside, man kan logge ind på siden, oprette nye sider og indlæg til en weblog, og folk kan skrive kommentarer til det, som man har skrevet. Den brugerflade, som man bruger til at oprette disse indlæg, vil være gemt bort, og de besøgende vil kun se det, der er tilgængeligt på den ydre side – ikke det administrative.
Bemærk, at WordPress’ modulære opsætning også betyder, at man kan indleje eksterne materialer som for eksempel videoer fra Youtube eller Vimeo.

WordPress’ administrative brugerflade giver mulighed for ganske meget ekstra opsætning. Man kan redigere grundopsætningen til at lave mere læselige sidenavne, så det ikke bare bliver et tidsstempel, et artikeltal eller en vilkårligt oprettet tekststreng. Den kan sættes til at oprette et artikelnavn udfra overskriften, så man f.eks. har www.nettips.dk/wordpress – på en sådan måde, at adresserne bliver nemmere at huske. Man kan definere, hvem der må – eller hvorvidt det overhovedet skal være tilladt – at kommentere på sider og weblogindlæg.

Den administrative del af siden giver også muligheden for at installere udvidelser – plugins.

I nogle tilfælde er det blot en lille udvidelse – for eksempel til at skjule nogle sider fra standardindekset, fordi de kun er tænkt til bestemte; det kan være at bruge den populære udvidelse Akismet for at efterse de kommentarer, der postes på siden, for at se, om det er spam. Ja, spammerne har fundet WordPress også, og det er meget sandsynligt, at de finder din side også. Plugins kan også lave større ændringer på siden, såsom opsætning af en kontaktformular, en aktivitetskalender, et spørgeskema, et billedgalleri som del af siden – eller endda til at konvertere installationen til en social netværksside med BuddyPress. Indtil for nylig skulle man uploade og installere plugins separat – men nu kan de installeres direkte gennem den administrative brugerflade. I sandhed et kommandocenter.

Ovenstående drejer sig om udvidelser, der kan ændre sidens funktionalitet, men sagen er, at andre udvidelser kan lave mere kosmetiske ændringer – ved at man vælger et tema. Temaer kan ændre det visuelle udtryk af en side drastisk. Se for eksempel EICET

for et særdeles enkelt design, hvor der er fokus på selve teksten; men det kunstneriske potentiale for siden er yderst omfattende – sammenlign for eksempel med de WordPress-baserede sider for New York Times Blogs og advokatfirmaet Miller Rosenfalck. Som det ses, så gør et CMS det muligt for en person, der er mindre teknisk, at køre en ganske avanceret hjemmeside, og selv de mere teknisk orienterede vil ofte finde et CMS en nemmere løsning til de daglige behov.

Så WordPress er det ydre ansigt for mange personlige sider, foreninger og virksomheder.
Eftersom man gratis kan få sig en sektion hos WordPress.com, så behøver man ikke at investere hverken økonomisk eller den større tid for at sætte en side op; ønsker man at installere det på éns egen side, kan WordPress downloades – ligeledes gratis – på WordPress.org.

Der er i øvrigt et dansk supportforum for WordPress, så man kan begå sig på eget sprog; dette forum kan findes på WordPress.dk.

Læs også

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.