Den pokkers spam

Den pokkers spam

De fleste borgere er enige i, at internettet er en fantastisk opfindelse. Der er så mange forskellige muligheder på det store verdensomspændende net, og tidens lynhurtige internetforbindelser giver os vide muligheder for at få en ordentlig én på opleveren, hvis vi blænder computerens browser ind på det store WWW. Facebook, homebanking, informationer, opskrifter, nyheder, trafiksituationer, shopping, film og musik ligger til hobe derude, og det kan være svært at holde sig i skindet, når surfturen først begynder for alvor. Det er der dog også ulemper ved. Min gode bekendte Arne fra Langeland har for eksempel fået en musearm, mens andre har svært ved at finde sengen om aftenen – simpelt hen fordi der er gået sport i at surfe løs på internettet. En anden enorm ulempe er al den uønskede post, der florerer i vores mailbokse. Hver dag bliver der distribueret millionvis af spammails rundt i æteren, og der bruges uanede ressourcer på at få bugt med skidtet.

Mails fra giftelystne kvinder
Personligt modtager jeg meget skidt hver dag. Nu er det ikke det al spam jeg selv oplever, idet mit mailsystem har indbygget et såkaldt spamfilter, som ud fra forskellige regler sorterer den værste spam fra, inden den lander i min indbakke. Det sørger min internet- og webhoteludbyder for, og derfor er det egentlig meget begrænset hvad jeg ser af uhumske e-mails, der tilbyder alt fra Viagra, Stesolider, lottopræmier, polske og russiske giftelystne kvinder til nødstedte nigerianske enker, som har flere millioner dollars stående på en forladt bankkonto i Schweiz. Desværre er det ikke alle, som har et effektivt spamfilter til rådighed, og det betyder at man pludselig bliver oversvømmet af spammails i mange forskellige afskygninger.

Hvordan havnede din mailadresse dér?
Det store spørgsmål er hvordan de fæle spambagmænd har fået fat i din mailadresse? Umiddelbart er der ikke et sort/hvidt svar på spørgsmålet. En ting er dog ret sikkert: det er ikke mennesker, som bevidst sidder og indsamler e-mailadresser og placerer disse i databaser. Mennesket har nemlig opfundet en slags robotter, som suser rundt på nettet og samler adresser indeholdende et snabel-a ind. Og hvordan så det? Jo, forestil dig at du vælger at abonnere gratis på nogle nyhedsbreve. Langt de fleste folk bag diverse nyhedsbreve er helt rene i kanten, men der findes desværre også typer, som sælger de e-mailadresser, der er tilmeldt nyhedsbrevene. Det betyder egentlig, at du modtager gratis nyheder i indbakken, men prisen er rent faktisk at din mailadresse lander i et spamregister. For god ordens skyld skal det understreges, at det oftest er udenlandske sites, som sælger din mailadresse til spamregistre.

Robotterne svæver rundt
Spamfolket bruger dog også andre metoder, og det er her at robotterne dukker op. De bevæger sig især ind i debatfora, gæstebøger, firmahjemmesider samt andre hjemmesider, hvor folks e-mailadresser ofte dukker op. Robotterne er usædvanligt uintelligente, men én ting magter de: hver gang deres slibrige fangarme falder over det meget brugte snabel-a, lyder der et virtuelt haps, og med ét lander den tilfangetagne mailadresse i robottens database. Og det gør robotten så. Hvert minut, døgnet og året rundt. Resultatet er oplagt: i løbet af kort tid er der indsamlet så mange e-mailadresser, at næste projekt er køreklart: at få sendt reklamemails af sted til ofrene. De fleste sletter disse spammails, men hvis blot én procent af modtagerne viser interesse for “tilbuddet”, er der skabt en forretning baseret på gratis reklame – hvis man skitserer spam i den kategori…

Kan jeg gøre noget for at undgå spam?
Hvis man ikke ønsker at lande i et spaminferno, er der nogle tips og tricks man kan følge, for eksempel

  • Åbn ikke spammails. Slet dem og spar nysgerrigheden
  • Hvis du ikke kan styre nysgerrigheden, bør du aldrig besvare spammails
  • Undgå at poste din mailadresse i et debatforum eller chatroom
  • Vær forsigtig med at oplyse mailadressen til “fremmede” hjemmesider (især udenlandske)
  • Installer et spamfilter, for eksempel www.spamfighter.dk

Læs også

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.