Den gratis sikkerhed

Den gratis sikkerhed

Enhver ved at hvis man ejer en computer, så er der inkluderet små udgifter i foretagendet. Dels skal selve computeren jo anskaffes, og dernæst følger omkostninger til spil, software, printer, digital kamera og meget mere. Det er derfor en god ide at tænke sig godt om, når man skal til at fylde pc’en med alskens programmer, for hvorfor betale for noget, man kan hente gratis. Det er ingen hemmelighed at jeg er særdeles begejstret for gratis programmer, og selv om disse programmer ofte er en anelse ringere end købeprogrammer, er det langt fra reglen. Du kan således downloade og installere software for ingen penge og få store glæder ud af det elektroniske vidunder. Her i huset anvender jeg en ældre bærbar computer som testmaskine, når gratis software (freeware) skal anskues. Her får læserne et indblik i nogle af de gratis sikkerhedsprogrammer, som jeg anvender med stor tilfredshed.

Spær af for hackere
Først og fremmest skal jeg erkende, at styresystemet på computeren ikke er gratis. Jeg kunne såmænd godt installere en gratis version af Linux, men jeg er mest tryg ved Windows, hvilket i bund og grund hænger sammen med vanens magt. Da det er en ældre computer, anvender jeg styresystemet Windows 2000, som ikke kræver de store ressourcer for at køre ”pænt og smertefrit”. Resten af den software der anvendes på computeren er gratis, og i denne artikel foretrækker jeg at fokusere på noget af det allervigtigste på nutidens internet-computere: sikkerheden.
Uden at mange mennesker er klar over det, skal man ikke være online på nettet i mange sekunder, før ens computer angribes af diverse fjender, der forsøger at trænge ind i systemet via internetforbindelsen.

Derfor er det vigtigt, at man altid har slået en firewall til. Firewallens funktion er at kontrollere den aktivitet der eksisterer mellem computeren og internettet, så hvis en hacker- eller viruslignende type vil ind og snuse på din harddisk, er det nødvendigt at lukke af for vedkommende med en firewall. Her anbefaler jeg programmet Zonealarm. Det fås i en gratis version, og det er rimeligt nemt at få styr på, men det kræver dog en vis tilvænning, når det handler om firewalls, for man kan hurtigt komme i tvivl om, hvilke programmer der skal have lov at gå på nettet, og hvilke der ikke skal. Hvis man er i tvivl, er det en god ide at nægte programmet adgang, og så må man efterfølgende se om det var en god ide. Hvis ikke, ved du det til næste gang programmet spørger om lov.

De lumske virusser
Virusser er også en stor plage, så et stabilt og opdateret antivirusprogram er nødvendigt. Her kan AVG eller Avast anbefales. Begge programmer er (naturligvis) gratis, og de opdateres automatisk, hvis du har adgang til internettet. Og hvorfor er det så lige at man bør installere et antivirusprogram? Først og fremmest skal læserne vide, at der dagligt dukker over 100 nye virusser op hver dag. Det er langt fra alle virusser man bør være skræmt af, men med de computervaner mange af os har i dag, er risikoen for at blive ramt langt større end tidligere, hvor man sjældent var på nettet.

Du kan derfor blive inficeret af en virus ved blot at besøge en hjemmeside, og så er faren også betragtelig stor, hvis du modtager og læser e-mails. Endelig er det en kendsgerning at mange husstandes computere anvendes af unge mennesker, som anvender såkaldte fildelingsprogrammer. Med disse programmer kan man udveksle filer med andre brugere, og dette indbefatter altså ulovlige musik- og filmfiler. Inden for disse netværk er det en kedelig, men barsk realitet, at virusser flyder mellem mælk og honning. Derfor anbefaler jeg, at forældre – ud over at sikre computeren med beskyttelsesprogrammer – også tager en snak med det ungdommelige islæt i familien om hvad der er ok – og hvad der absolut ikke er. Sikkerhed er vigtigt, men det er en grad af moral, etik og ansvar også.

Links og vejledning til programmerne
Følgende programmer er udelukkende beregnet til privat brug. Virksomheder må slippe kassen for software.

Zonealarm – sådan gør du:
Surf ind på www.zonealarm.com
Klik på Download & Buy i venstremenuen
Vælg 15-Day Free Trial
Vælg løsningen længst til højre: Zonealarm, Free Download
Klik på Download Free Zonealarm og derefter på knappen Gem
Gem installationsfilen på Skrivebordet.
Når programmet er downloadet, dobbeltklikker du på filen og installerer programmet.

På denne danske hjemmeside får du en udførlig forklaring (med skærmbilleder) på hvordan du gør.

Avast – sådan gør du:
Smut en tur ind på www.avast.com
Hold musen over menuen Download i toppen af skærmen og vælg Programs
I den orange liste midt på siden vælger du avast! 4 Home Edition FREE Download
Klik på den sprogversion du ønsker (Avast laves desværre ikke i en dansk version)
Klik på knappen Gem
Gem installationsfilen på Skrivebordet.
Når programmet er downloadet, dobbeltklikker du på filen og installerer programmet.

På denne danske hjemmeside får du en udførlig forklaring (med skærmbilleder) på hvordan du gør.

AVG – sådan gør du:
Surf ind på http://free.grisoft.com
Scroll ned i bunden af siden
Klik på GET AVG Free for Windows – RIGHT NOW!
Nederst på den fremkomne sider vælger du AVG Free for Windows installation files
Klik på exe-filen, der hedder noget med avg71free_392a744.exe (nummeret kan skifte)
Klik på knappen Gem
Gem installationsfilen på Skrivebordet.
Når programmet er downloadet, dobbeltklikker du på filen og installerer programmet.

NB! Bemærk at det ikke tilrådes at installere mere end ét antivirusprogram.

Læs også

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.