Deler du feriebilleder?

Deler du feriebilleder?

Ferien er over os, og Nettips arbejder kun sporadisk i kulissen. Vi forsøger at holde gang i forummet takket være dygtige og flittige admins, og her på it-bloggen er der kun ganske lidt aktivitet. Vi nyder sommeren og lægger lidt online hist og pist.

I dag fik jeg en pressemeddelelse fra teleselskabet Telenor, som skulle være Danmarks andenstørste af slagsen. De har sådan set ikke noget om telefoni på hjerte. I stedet fokuserer Telenor på alle de feriebilleder, som vi alle sammen går og tager her, der og allevegne.

Deling på de sociale medier

Mange af os har jo kameraer liggende i lommer og tasker qua de smarte mobiltelefoner, der efterhånden er udstyret med supergode kameraer, der kan snappe det ene gode billede efter det andet. Og det er jo sådan set godt nok, så vi ikke behøver at rende rundt med både kamera og telefon.

Så snup du bare det ene billede efter det andet. Men Telenor har en pointe, når de spørger: – Deler du dine feriebilleder? Det er naturligvis de sociale medier, som Telenor spørger ind til. Når du har taget et feriefoto af dine kære, lægger du da billedet på Facebook, Instagram eller et tredje socialt medie?

Telenor sætter især fokus på billeder af børn og unge. Det skal nemlig både være lovligt og pakket ind i sund fornuft, inden du deler billederne på internettet. Du ved jo dybest set ikke præcist, hvem der kigger med på sidelinjen. Og det kan blive lidt af et mareridt, hvis de forkerte personer ser, downloader og måske videredeler billederne.

Pas på pædofile tåber

Det er jo ingen hemmelighed at pædofile tåber slubrer børnebilleder i sig på nettet. Faren er altså at hvis disse mennesker får fat i billeder af dine børn – måske fotos taget i strandkanten – kan de videreformidle billederne på den nørke del af nettet. Derfor bør du altid lige tænke dig grundigt om, inden du poster billederne.

Du bør også lige have styr på, hvem der kan se de billeder, som du uploader. Måske skal du have en lukket profil på de respektive sociale medier, så du helt suverænt bestemmer, hvem der skal have adgang til dine fotos. Dette kan gøres uden de store problemer, og på Facebook kan du differentiere dine målgrupper for billederne.

Husk at det er god etik, at man spørger ens ”foto-ofre”, inden man læger billederne af dem ud på nettet. Det kan godt være at du finder det harmløst at lægge et billede af din nabo på Facebook, men det er ikke sikkert at naboen synes om det. Så spørg naboen om det er i orden, inden du gør det …

Og endelig vil jeg minde om, at oplevelser opleves bedst igennem dine øjne og ikke igennem en fedtet linse på en fedtet smartphone eller kamera. Husk at være i nuet, og fokuser på oplevelsen her og nu i stedet for at fokusere på det perfekte foto.

www.telenor.dk

Læs også

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.