Debian – prøv det

Debian – prøv det

Har du mod på en udfordring? Så kast dig ud i et eventyr med Debian. Det har vores skribent gjort.

Linux-varianten Ubuntu har mange gode sider. Ubuntu er nemt, hurtigt og – til tider – helt enkelt. Men den seneste udgivelse har været lidt af en bumletur, hvad angår stabilitet, og hvis den tendens fortsætter, er der jo ikke megen pointe i at bruge Ubuntu. Derfor begyndte jeg at kikke på Debian, som Ubuntu alligevel er bygget på, og som har et godt ry hvad angår stabilitet, funktioner og programmer. Problemet var bare, at det normalt er de meget erfarne Linux-brugere, der bruger Debian, så jeg var ikke helt tryg ved at kaste mig ud i det, for gad vide om jeg kunne hitte ud af det.

Debian kan installeres på flere måder, hvor den nemmeste er at hente en netværksinstallations-cd, hvilket kort og godt betyder, at du henter det meste af systemet under installationen. Installationen er nem og enkel, og hvis du har installeret Windows før, vil du sikkert finde Debians installer helt behagelig, men det tager sin tid at installere, så du må nok regne med at bruge en god times tid på det. Den kan du passende bruge hvis du har noget der skal ordnes, for når systemet er installeret skal du bruge noget tid på at få det tilpasset.

Afhængig af Google
Når installationen er fuldendt venter der noget arbejde. Der skal installeres en hel del, og hvis du er som mig, er menustrukturen sikkert også noget der skal rettes. Det er egentlig heller ikke specielt svært, men der hvor jeg havde problemer, var at informationen til hvordan jeg fik gjort de enkelte ting var spredt over hele nettet. Det er muligt, det blot er mig der endnu ikke ved hvor jeg skal lede, men jeg tror det ikke. Til trods for den spredte information er der nu heller ikke ballade med at få sat et tilfredsstillende system op.

Som du sikkert har lagt mærke til, var der ikke det store bøvl med Debian, og selvom det koster nogle timer at komme i gang, bliver du belønnet med et klippestabilt og funktionelt system. Derfor: er du ved at gå i spåner over alt den ækle jule- og nytårshygge med familie og venner? Har du også bare lyst til at låse dig nede i den mørke kælder og gøre det nørder nu engang er bedst til? Så få hentet en Debian-skive, smid familien ud, lås døren og nyd et par herlige dage med terminalen, Google og herlig asocialitet.

www.debian.org

Læs også

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.