De forskellige dvd-typer

De forskellige dvd-typer

For tiden er der mange forskellige skrivbare dvd-skiver på markedet, og jeg vil her gennemgå følgende:

    * DVD-RAM
    * DVD-R
    * DVD-RW
    * DVD+R
    * DVD+RW

For en del år siden, da de første DVD-brændere kom på markedet, blev det første format, DVD-R udviklet af det ”konsortium”, der i 1999 kom til at hedde DVD Forum. Dette forum blev blandt andet grundlagt af firmaer som Pioneer, Sony, Mitsubishi og Toshiba. Disse og nu cirka 230 andre firmaer har licens til at producere samt udvikle og forbedre DVD-R teknologien.

Efter en strid over DVD skrivnings-standarder ledte Phillips en gruppe, inklusiv Sony og Hewlett-Packard, hvor de grundlagde DVD+RW Alliance. De udviklede først DVD+RW, som de derefter brugte til at udvikle DVD+R. Der er mange firmaer der støtter begge mediestandarder, som fx Mitsubishi Chemicals/Verbatim, Sony og Thomson. Dette betyder bare, at disse firmaer anerkender begge formater og vil  producere og sætte deres navn på begge teknologier.

Hvad betyder de forskelle betegnelser?
DVD-RAM: blev udviklet af DVD Forum og var udviklet til at være en dataløsning til pcer, men blev sidenhen populære til brug i de første DVD-optagere. Skiverne blev oprindeligt solgt i indkapslinger, som man kender fra MiniDisc for at beskytte selve skiven. Formatet er ikke længere så populært, da DVD-optagere i dag også kan bruge de andre formater. En af hovedårsagerne til -RAMs manglende popularitet var at ikke ret mange DVD-ROM-drev kunne læse disse skiver.

+R/-R: Recordable, det vil sige medier du kun kan brænde på én gang. Derefter vil data eller filmen ligge der til evig tid… Disse medier kan typisk indeholde et maksimum af 4.7 GB. Der findes også medier der kan indeholde cirka ni GB data. Disse har betegnelsen DVD+R DL. DL er en forkortelse af Double Layer. Konkurrenten til disse er DVD-R Dual Layer og kan ligeledes indeholde cirka ni GB. Navnene kommer fordi der er to lag på skiven, som brænderen kan skrive på, begge på samme side af disken. Nyere DVD-brændere kan kende forskel på de to lag, og derfor skrive de ni GB data. Du kan også få DVD-R, hvor der er skrivbart på begge sider af skiven. Det betyder at du kan vende skiven om når du har brændt de første 4,7 GB, og dette er især smart til film der ligger på to DVDer, som du pludselig kan få til at ligge på en enkelt.

+RW/-RW: ReWriteable. Disse medier er genskrivbare, hvilket vil sige at du kan slette og brænde ny data, som for eksempel en ny film på disse op til omkring 1000 gange, afhængig af kvaliteten på mediet. De fleste DVD-afspillere kan afspille både +R/-R såvel som +RW/-RW, dog er kompatibiliteten ikke nær så høj på RW medier. Du vil i de fleste manualer til DVD-afspillere kunne finde ud af hvilke formater de understøtter.

Hvad er forskellen mellem DVD+R og DVD-R? Er DVD+R bedre end DVD-R?
Den største forskel på disse skiver er prisen, da -R altid har været billigere end +R, dog ligger de meget tæt nu. Websitet CDrInfo lavede en test på kompatibiliteten mellem de to formater. Testen blev foretaget på en masse DVD-Rom drev, DVD-brændere og DVD-afspillere. DVD-R blev erklæret kompatibel i godt 97 % af tilfældene hvorimod DVD+R måtte nøjes med cirka 88 %.
Skrivehastigheden på +R/RW skiver er typisk højre end hos -R/RW skiver. Dette kan være fordi DVD+R/RW bruger en måske bedre og mere læsbar kvalitet, og det virker som om der er brugt flere penge bag udviklingen af +R skiver, der muligvis også er grunden til den lidt højere pris.

I dag kan de fleste DVD-brændere læse og skrive på begge formater, og hvis denne tendens fortsætter, er der snart ikke den helt store forskel om du bruger det ene eller det andet format. Både DVD Forum og DVD+RW Alliance hævder selvfølgelig, at den ene er bedre end den anden og mere kompatibel end dens konkurrent.

Kilder:
www.dvdforum.org

www.dvdrw.com

Læs også

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.