
Danmark er et af de lande i verden, som har vist sig at være meget imødekommende over for kryptovalutaer og blockchain – heriblandt de populære bitcoins, som er kommet på alles læber siden december 2017, hvor den digitale kryptovaluta nåede sin hidtil højeste værdi på 19.783,06 dollar – svarende til 125.231,59 danske kroner.
Men hvorfor er bitcoin blevet så hypet i Danmark, at det blandt andet har fået den danske ishockeyklub, Rungsted Seier Capital, til at ændre sit hjemmebanenavn til Bitcoin Arena? I denne artikel tager vi et kig på nogle af de mest sandsynlige grunde til, at bitcoin fortsætter med at stige i popularitet blandt danskerne.
Et revolutionerende betalingssystem
Hovedhensigten med bitcoins er at tilbyde et nyt, revolutionerende betalingssystem og et nyt betalingsmiddel, der kan bruges globalt – både på nettet og i fysiske butikker – i stedet for gængse valutaer som fx kroner, dollars, pund osv. Allerede nu kan man handle med bitcoins i over 50 forskellige forretninger hjemme i Danmark, og 12.000 forretninger på verdensplan ifølge dette bitcoin kort.
Som betalingssystem er bitcoins altså meget mere fleksibelt, hurtigt og enkelt, uanset hvor man befinder sig i verden – og det er noget som især de mange unge, rejselystne danskere finder ekstremt handy. Nogle vil endda mene, at bitcoin er den vigtigste opfindelse siden internettet, da denne kryptovaluta gør det muligt for enhver person, uanset om vedkommende befinder sig i Danmark, Brasilien eller Sydafrika, at betale ethvert andet menneske på jorden øjeblikkeligt, uden mellemmænd og dyre gebyrer.
Sådan bruger man bitcoins
Som du måske allerede ved, er bitcoins decentrale. Det betyder, at der ikke er nogen central organisation, som producerer eller bestemmer over bitcoins, i modsætning til en centralbank. Bitcoins bliver derimod handlet på forskellige online børser, og det er dermed udbud og efterspørgsel, som afgør prisen på den digitale valuta.
Hvis man har besluttet sig for at investere i bitcoin skemaet, er der forskellige muligheder at tage i brug; enten kan man vælge at investere i gennem udenlandske børser, men det er også muligt at købe gennem danske vekselerer. Det fungerer meget som hos en almindelig børs; man laver en bankoverførsel, og så har man købt bitcoins, som bliver opbevaret på en online konto. Hvor kan man så bruge bitcoins som betalingsmiddel? Som nævnt før er der allerede et stort udvalg af steder i udlandet, hvor man kan betale med bitcoins – for eksempel hoteller, restauranter, wellness centre og så videre. Mange online butikker er også begyndt at acceptere bitcoins, og hvis trenden fortsætter med at udbrede sig i fremtiden, vil man sikkert kunne betale med bitcoins i størstedelen af forretninger både i udlandet og herhjemme, før eller senere.
Stadig under udvikling
Bitcoin har eksisteret i næsten et årti, men er endnu et forholdsvist nyt og stadig meget omdiskuteret fænomen – både i Danmark og mange andre lande. Især de voldsomme kursudsving og manglen på offentlig regulering af kryptovalutaen er noget, der får mange til at tvivle, når det kommer til at investere.
Hvis bitcoin fænomenet fortsætter med at vokse (hvilket er højst sandsynligt), forventes kursudsvingene at blive mindre gradvist – og det kan få flere til at åbne øjnene for de muligheder, den digitale valuta rummer, både når det kommer til fleksibilitet, fri bevægelighed, forbedring af u-landes økonomi og meget andet. Hvis man overvejer at investere i bitcoin allerede nu, er der en del forholdsregler – anbefalet af den danske bitcoin-millionær Niklas Nicolajsen – som man bør tage i brug, for at undgå skuffelser og store tab. Derudover bør man selvfølgelig have sat sig ordentligt ind i, hvad bitcoin omfatter, før man begynder at handle.
Bitcoin er på alles læber igen i 2021, hvor kursen er ekstremt meget højere end sidste gang. Der er dog ikke så mange ting i Danmark, der har ændret sig siden – desværre.