Chromebook og genvejstaster

Chromebook og genvejstaster

Som nogle læsere sikkert er bekendt med, er jeg ret pjattet med min nyeste bærbare computer. Det er en Chromebooksom indeholder Googles styresystem ChromeOS. Igennem lange tider har jeg savnet en bærbar computer, som kan det jeg skal bruge den til, og som virker rap i replikken. Det gør min Chromebook, og den opfylder de flerste af de krav jeg stiller til en moderne computer. Dog er jeg også klar over, at jeg ikke er den store touchpad freak. Somme tider synes jeg at computerens indbyggede museplade – altså den såkaldte touchpad – kan være en anelse udfordrende, så for mig handler det om at lære genvejstaster. Her deler jeg lidt ud af de genvejstaster, som jeg selv bruger med fornøjelse.

Tag et screenshot (skærmbillede) på din Chromebook

Somme tider får du sikkert brug for at tage et screenshot, altså et skærmbillede, af det der foregår på din Chromebook. På en Windows pc installerer du enten et screenshot program, eller også anvender du det simple indbyggede Klippeværktøj. Men hvad gør du på en Chromebook? Du holder såmænd CTRL-tasten nede, mens du trykker på “Switcher-tasten”. Denne tast er nummer 6 fra venstre over funktionstasterne øverst. Denne tast bruges hvis du vil skifte imellem de åbne programmer på din Chromebook. Når skærmbilledet er taget, lægges det automatisk ned i det lokale Drev.

Hvis du ønsker et bestemt udsnit af skærmen, holder du CTRL + Shift + Switchertasten nede. Herved får du et “sigtekorn”, som du trækker omkring det sted på skærmen, som du ønsker screenshot af.

Hvilke programmer kører

Hvis du oplever at din Chromebook pludselig opfører sig en smule sløvt, kan det skyldes at du har for mange apps kørende. I Windows bruger vi Joblisten, men på en Chromebook holder du Shift-tasten nede, mens du trykker Escape. Nu kan du klikke på apps, som du ikke har brug for her og nu, og derefter klikke på Afslut proces.

Åbne programmer på proceslinjen

Du har sikkert lagt dine favoritprogrammer ned på proceslinjen nederst på skærmen. Disse ikoner er praktiske, hvis du nemt og hurtigt vil starte et program op. Men du kan faktisk bruge tastaturet til at åbne et program, der ligger dernede. Hold Alt-tasten nede, mens du trykker på 1-tallet, hvis det er det første program dernede, du ønsker at åbne. Hvis det er det andet eller tredje program dernede, som du ønsker at starte, trykker du på 2-tallet eller 3-tallet og så fremdeles.

Lås skærmen på din Chromebook

En gang imellem er det nødvendigt at låse skærmen, så uvedkommende ikke kan få adgang til dine ting og sager. Forestil dig at du er nødt til at forlade din Chromebook for et kortere stykke tid. I stedet for at lukke maskinen helt ned eller logge af, kan du låse den. Dette gøres ved at holde Ctrl + Shift nede, mens du trykker på L-tasten.

Hvis du vil logge af din Chromebook, holder du Ctrl + Shift + Q nede!

Alle genvenstaster på din Chromebook

Har du brug for et forkromet overblik over genvejstasterne på en Chromebook, holder du Ctrl – Shift + Alt + spørgsmålstegnet nede.

Hvilke genvejstaster hører til dine favoritter på en Chromebook?

Læs også

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.