Chromebook – fordele og ulemper

Chromebook – fordele og ulemper

Chromebook er navnet på Googles lille, ny netbook, som er baseret på Googles eget styresystem, Chrome OS. Disse linjer forfattes på sådan en Chromebook, idet jeg valgte at investere omkring 3.200 kroner i sådan en lille skabning. Jeg skulle nemlig have købt en bærbar computer, fordi jeg ikke rigtig duer til de små, smarte tablets. Artikler forfattes nu en gang bedst på computere med rigtigt tastatur, og så er jeg rigtig glad for at bruge en mus eller touchpad frem for at placere fedtfingre på skærmen. Men hvorfor faldt valget på en Chromebook, når der er så mange spændende alternativer derude?

Jo, det er der naturligvis forskellige årsager til, men inden du får nogle af disse, skal jeg understrege, at denne Chromebook ikke er købt i Danmark. Næ nej, den er købt i en svensk webbutik, og det er der en logisk forklaring på: Chromebook kan ikke købes i Danmark, hvilket skyldes noget Nem ID-problematik. Chromebook er ikke parat til at håndtere Nem ID, og så må den åbenbart ikke sælges i Danmark. Men pyt: den blev bestilt en søndag aften klokken 20.24, og jeg hentede den to (2) dage senere – om tirsdagen – klokken 15.30. Så går det vist ikke hurtigere.

Lynhurtig Chromebook

Valget på min lille arbejdscomputer blev altså en Chromebook. Jeg har længe ledt efter en bærbar pc med SSD (lynhurtig harddisk), og jeg har også gjort mig klart, at jeg næppe skulle bruge en Windows 8 maskine. Nu er jeg i forvejen ret afhængig af Google – kald mig bare Googleman – idet jeg er ivrig bruger af mange af Googles tjenester, og min smartphone er naturligvis en Android, som også er Googles konkurrent til Apples iPhone iOS. Jo, en bærbar maskine, der er parat til at anvende Googles små vidunderpakker, er lige mig!

Efter en tidligere artikel her på Nettips om Chromebook, blev jeg kontaktet af en læser, der kunne fortælle om en spændende Google Plus gruppe, som udelukkende har fokus på Chromebook. Efter få minutters medlemskab var jeg ikke i tvivl: jeg måtte have en Chromebook. Gode links og snart var jeg på en svensk webshop, hvor Visakortet blev misbrugt. Det blev en Samsung XE303C12-H01SE. Nogle af specifikationerne er følgende:

  • 11,6 tommer skærm
  • ARM processor
  • 2 GB RAM
  • 16 GB SSD disk
  • Nordisk tastatur
  • Klar til SIMkort
  • Kamera
  • ChromeOS

En af de absolut fede ting ved Chromebook er den korte opstartstid. Fra du tænder maskinen til den er klar, går der blot få sekunder. ChromeOS er et letvægts-styresystem, som ikke behøver uanede ressourcer, og det er da også en af grundene til de beskedne specifikationer på denne Chromebook. Alt foregår online, og en Chromebook uden internetforbindelse er en særdeles kedelig oplevelse. ChromeOS er et browserbaseret styresystem, hvilket kort forenklet betyder, at programmerne på computeren, er små apps, som er placeret ude i skyen på det store blå internet. Hvis du eksempelvis klikker på Facebook-app’en, åbnes Facebook i browseren. Klikker du på din Gmail-ikon, åbnes Gmail i et browsermiljø. Man kan godt arbejde offline, men Chromebook spiller maks med internet.

5-7 timer på en opladning

Med andre ord er det meget begrænset hvad der er installeret på selve Chromebooken. Desuden sørger Chromebook selv for at hente og installere vigtige opdateringer, og du behøver ikke at tænke på usikre og uopdaterede stykker software som Java og Adobe Reader. Når du skriver tekster eller arbvejde med regneark, foregår det i Googles Drev-verden, hvilket er en af de få kameler jeg skulle sluge. Selv om dette er et udmærket altetrnativ til andre kontorpakker, når Google Drev ikke Microsoft til anklerne. Microsoft Office er helt klart min favorit inden for kontorsoftware, så nu skal jeg vist have undersøgt om Office 365 kan afvikles på en Chromebook. Og det kan den naturligvis ikke.

Jeg sidder også her en halvsen søndag og skriver teksten her, og belysningen i stuen er ikke optimal. Det kunne være lækkert, hvis de kommende Chromebooks har lys i tastaturet – en finesse jeg er voldsom glad for på min MacBook. Skærmstørrelsen er ganske perfekt til mindre opgaver, men skal man arbejde længe ved computer, anbefaler jeg at du slutter din Chromebook til en ekstern skærm, hvilket er piece of cake. Men maskinen er også velegnet til at medbringe på farten. Den vejer cirka det samme som en liter mælk, og batteriet holder 5-7 timer på en opladning. Den fysiske størrelse er blot 29 x 2 x 21 cm.

Er Chromebook for dyr?

Hvad kan jeg ellers berette om? Jo, Chromebook har både en USB 2.0 og USB 3.0 indgang samt HDMI udgang. Der er kortlæser indbygget og højttalere, som dog ikke skal sammenlignes med hifi produkter fra JBL… Når maskinen startes op for første gang, hjælpes du i gang med at installere Google ChromeOS i en dansk version, og det kan næsten ikke være nemmere.

Prisen bør der sættes spørgsmålstegn ved, synes jeg. 3.100 kroner er lidt for mange penge i forhold til hardware-specs, og prisen er da også markant lavere i USA. Men jeg er ret sikker på at jeg bliver ganske tilfreds med min Chromebook. Som sagt er den hurtig, den fungerer upåklageligt, ingen trælse nedbrud og størrelsen tiltaler mig. Mit Google-fix bliver opfyldt og jeg kan kun anbefale dig at tjekke en Chromebook ud, når du skal have en anden bærbar computer. Den er velegnet til studiebrug, og husk at man nemt kan koble den til en ekstern skærm samt mus og tastatur. Dermed har du en computer med en ordentlig skærm. Desværre må du leve med at undvære velkendte Windowsprogrammer. Men det går nu nok…

Jeg vender tilbage en dags tid eller to, når jeg er blevet lidt klogere på Chromebook!

Kan Chromebook købes i Danmark?

www.google.com/intl/en/chrome/devices/

Læs også

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.