Chimera! Tag en backup NU!

Chimera! Tag en backup NU!

Ransomware! Chimera! Læg mærke til dette smarte navn, som har sine rødder i allerede eksisterende begreber, som du formentlig allerede kender:

 • Software
 • Shareware
 • Freeware
 • Crapware

Og nu bør begrebet ransomware også tages alvorligt. Meget alvorligt. Et uopmærksomt øjeblik og alle dine filer og mapper lever på kanten til at blive helt ubrugelige. Lige til at slette. Farvel timers godt arbejde. Farvel labre ferieminder fra Portugal. Farvel kundekontrakter.

Hvad er ransomware?

Ransomware dukkede op for ganske kort tid siden. Det startede med en harmløs e-mail fra et postkontor, som i en mail fortalte, at der lå en pakke klar til dig. Du skulle blot åbne den vedhæftede pakke-label, hvorefter du kunne afhente din pakke.

Haps!

Så sad du i saksen. Jeg har forgæves forsøgt at redde et butiksoffer, som i god tro åbnede den pågældende pakkelabel, fordi e-mailen øjensynligt stammede fra det pakkefirma, som butikken brugte i det daglige. På få sekunder fik denne ransomware – som også går under navnet CryptoLocker – krypteret samtlige filer i butikkens drev, inklusiv filerne i Dropbox.

Og der er ikke noget at gøre. Hvis først filer og mapper er krypteret, skal du bruge en bestemt nøgle til at de-kryptere data med.

 1. Hvem ejer sådan en nøgle?
 2. Det gør banditterne!
 3. Forærer de dig nøglen?
 4. Nej, det gør de ikke!
 5. Hvad koster sådan en nøgle?
 6. Det er forskelligt, men du kan nemt komme af med 7.000 kroner!

Ny ransomware er ren dræber: Chimera

Og her gik vi og troede at vi bare skulle være særligt godt opmærksomme, så var vi på den sikre side. Men nej, nu er en ny fæl ransomware på spil. Den hedder Chimera, skulle have rødder i Kina, og er noget slemmere end CryptoLocker.

Hvor CryptoLocker ”kun” tog dine filer og mapper som gidsler, så er Chimera slemmere: hvis du ikke betaler banditterne sker der 2 ting:

 1. Du mister dine data.
 2. Du risikerer at banditterne lægger dine data ud på nettet

Øh, en gang til? Lægger de mine data ud på nettet?

Yes! Det er hidtil ikke sket, men det er et ekstra middel, som banditterne agter at tage i brug, for at tvinge armene helt om på dig. Konsekvensen? Tja, forestil dig at kundekontrakter, fortrolige dokumenter, penible fotos og andet pludselig ligger frit tilgængeligt på internettet.

Chimera er en såkaldt trojansk hest, som oven i købet er lagt ud til fri afbenyttelse, så andre interesserede kan adoptere hesten og skabe endnu større virvar hos godtroende mennesker, der åbner vedhæftede filer.

Ramt af ransomware?

Dilemmaet er klart: skal du overgive dig, lægge dig på ryggen og stritte struben op i vejret og betale disse nedrige skurke, eller skal du være helt cool, græde over spildt data men være stærk og nægte at betale banditterne? Det afgør du selv.

Du kan også tænke over tingene!

Jeg synes du skal gøre noget aktivt for at slippe for dårligt humør og mange tårer. Man kan aldrig gardere sig 100 procent mod banditterne, for de er snedige. Meget snedige. Du kan dog foretage visse handlinger, der minimerer risikoen for at blive ramt af ransomware.

 1. Bare fordi der er vedhæftet en fil i en e-mail, er det ikke ensbetydende med, at du skal åbne den! Tænk dig godt om, inden du åbner vedhæftede filer. Det gælder også dine kolleger og ansatte.
 2. Banditter vil lokke dig til at hente grimme filer, men de ved også at folk generelt er svære til at åbne vedhæftede filer. Derfor opretter de links til unoderne. Derfor er det en rigtig dårlig ide at klikke på links, som man ikke er sikre på. Er du i tvivl, så lad være!
 3. Sørg for at have en backup af alle data, og tag gerne en backup dagligt, hvis det er praktisk muligt. Det er i princippet ligegyldigt om du bruger Dropbox, OneDrive eller Google Drive, bare du får en backup. Husk også at du risikerer at din backup bliver inficeret, så måske skal du tage en backup af din backup!
 4. Hvis du har en hjemmeside, har du også plads på en server (webhotel). Overvej at blive dus med et FTP program, og smid en backup over på serveren med jævne mellemrum alt efter dit behov.

Læs også

1 Comment

 1. Allan F.

  Jo, begrebet er dukket op i de små hjem, som anvender Malwarebytes og Bitdefender, som konstant advarer mod div. hændelser under installering af dette eller hint. Vi er opmærksomme på, at vores data kan havne i de forkerte’s hænder, så det er nok smart, hvis man lagrer dem på ekstern harddisk. De it-kriminelle¨s metoder bliver stadigt smartere, og folk vil uvægerligt ryge i fælden.

  Selv laver jeg ikke back ups konstant – men kontinuérligt. Når pc’en kører som en drøm, så sættes freeware programmet, Aomei Backupper Standard, til at lave et System Backup, og det tager ikke mange minutter – afhængigt af data-mængden. Ved samme lejlighed brænder jeg en PE, som kan tilgå et system, som er lagt ned, så adgangen/stien til det vigtige backup kan tilgås. Det tager max. 12-15 min. at genskabe et C-drev på ca 30 GB. Det er meget nemt, og Aomei leverer tilmed detaljerede manualer i lyd og billede. Det er min lille og nemt håndterlige løsning – som enhver uden det store kendskab til computere kan anvende.

  Tak til, nettips.dk for advarslen, som naturligvis tages meget alvorligt. Det kan undre mig, at dette emne bliver bragt gennem et privatejet site – og ikke gennem oplysning til borgerne om samfundet. Måske, et dagblad skulle overveje at abonnere på nettips’ Fredagsnyt 🙂

  Aoimei Backupper Standard (fra Softpedia uden “bonusinstallationer” : http://www.softpedia.com/get/System/Back-Up-and-Recovery/AOMEI-Data-Backuper.shtml

  Reply

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.