Børns netvaner

Børns netvaner

Ungernes internet. Nettips ser på børns netvaner og kommer med et rigtigt godt råd til forældre.

Internettet er en helt fantastisk opfindelse og nok en af de mest revolutionerende nyskabelser i vores livstid. Nettet er på utrolig kort tid blevet allemandseje, og det er gået stærkt – måske lidt for stærkt for nogle af os. Alt går hurtigt på nettet, og det er ikke nemt at følge med i de seneste trends og fænomener dér. Det ene øjeblik skal alle være på det ene site, det andet øjeblik et andet site. Det er med andre ord nemt at blive hægtet af ræset, hvilket gør det svært for os forældre at følge med i vores ungers færden på nettet.

Da jeg både er nørd og folkeskolelærer har jeg både en personlig og professionel interesse i at kende børns netvaner. I den sammenhæng har jeg samlet et par erfaringer, som jeg tror mange forældre måske kan have brug for. Men lad os starte med at fjerne den største misinformation omkring børn og computere, nemlig deres evner.

Vær interesseret
Børn er IKKE små genier ved en computer, hvad både fagfolk og forældre tit tror. Som regel famler ungerne lige så meget i blinde som deres forældre. Den eneste forskel er, at ungerne ikke er bange for computeren. De trykker gerne på alle knapper, links og hvad de ellers kommer i nærheden af, uden tanke for hvad der kan ske med computeren. Kald mig bare en gammel mavesur mand med buskede øjenbryn, men at lege med Arto og spille World of Warcraft gør intet geni.

Som forældre er der dog stadig meget du kan lære af dine unger, for selv om du, ligesom jeg, synes at Arto er noget pjat og unger har godt af frisk luft, så kan du virkelig få mange gode timer sammen med dit barn, hvis blot du er villig til at lade barnet vise dig vej i den spændende verden, som nettet er for dem. Har dit barn en Arto- eller Habboprofil, så sæt dig og spørg ind til de forskellige ting der undrer dig. Børnene vil hellere end gerne forklare og fortælle, og de bliver altid glade for at en voksen viser opmærksomhed omkring deres interesser. Du har sikkert hørt om forskellige episoder, hvor Arto blev brugt til smædekampagner, episoder der kunne være undgået, hvis forældrene havde været mere inde over ungernes færden på nettet.

Køb cola og chips
Synes du dit barn spiller for meget computer, så prøv at sætte en aften af til et spændende formål: køb cola og chips, glem alt om tid og irriterende kostråd og spil computer til I segner. Du vil blive overrasket over, hvor sjovt det kan være. Og dit barn vil elske dig for det. Nu lyder mine råd måske poppede og bedrevidende, men jeg vil næsten garantere dig for at de virker, og så er det jo ikke en helt tosset måde at bruge en aften på, vel?

Børnene lever i en utrolig spændende netverden, som forældrene desværre tit går glip af, og det er egentlig underligt, når man tænker på hvor tit du kan se forældre stå og heppe ved en fodboldbane, mens purken prøver at sparke til en bold. Det samme gør sig egentlig gældende ved computeren, for ungerne kan godt lide at den voksne sætter sig ned og lader sig ”undervise” af barnet. Og når du nu har brugt en masse computer kvalitetstid sammen med barnet, så er I jo klar til en god fisketur i det fri.

Læs også

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.