Bærbar pc eller stationær?

Bærbar pc eller stationær?

Et hyppigt emne i mange debatfora – blandt andet i Nettipsforum – på internettet handler om folks valg af computer. Mange brugere tyr til de små, fikse bærbare computere, mens andre foretrækker de noget større og klodsede stationære maskiner, der fylder godt op i kontorlandskabet. Der er mange meninger om emnet, og man bliver sjældent klogere efter at have læst det ene argument efter det andet. Ikke desto mindre satser jeg balladen og begiver mig ud i en miniguide, som måske er en rettesnor for læsere, som enten overvejer at anskaffe sig en helt ny pc, eller læsere som skal have en computer for første gang. Skal de vælge bærbar eller stationær?

Billig opgradering
Den stationære computer har mange fordele, men også en række ulemper i forhold til den bærbare løsning. Personligt foretrækker jeg at sidde ved en stationær pc, hvor kabinet, skærm, højttalere, mus og tastatur er enkeltdele for sig. Det er den løsning jeg i sin tid startede med, og jeg har det helt klart bedst med at have en pæn stor fladskærm foran mig på skrivebordet. Desuden er jeg bedste venner med et traditionelt tastatur, hvor der er god plads til de enkelte taster samt numerisk tastatur i højre afdeling. Jeg lytter en del til musik, når jeg arbejder ved pc’en, og her er det en altoverskyggende fordel, at man selv vælger sine højttalere til at sprede tonerne ud i arbejdskammeret.

På ydelsessiden får man mere for pengene, hvis man vælger en stationær computer. Alt andet lige er priserne på hardware til stationære computere raslet ned de seneste år, og man får næsten smidt RAM, grafikkort og harddiske i nakken, hvis man ønsker at opgradere computeren med nyere, bedre og hurtigere dele. Det samme er gældende med skærm til den stationære pc. I mange år huserede tudsegrimme skærme på skrivebordene, men efterhånden er de skiftet ud til fordel for de smartere og mindre fyldige fladskærme, som i dag er til salg for rimelige penge.

Et vigtigt argument for mig er dog ergonomien. Der hersker ingen tvivl om, at jeg befinder mig bedst ved at sidde ved en ordentlig arbejdsstation. Min arbejdsstilling ved skrivebordet er helt klart bedst, når jeg har et passende tastatur og god skærm foran mig. Jeg ved af erfaring, at min nakke og skuldre kommer på hård prøve, hvis jeg sidder for lang tid ved en bærbar pc.

Pas på tyvene
Den bærbare pc har imidlertid en lang række andre fordele i forhold til den stationære løsning. Først og fremmest er den bærbare pc den fleksible løsning. Ordet bærbar siger jo næsten alt: man kan uden de store armbevægelser frit bære rundt på maskineriet, uden at slæbe sig en pukkel til. Alt er indeholdt i de et-fem kg som en bærbar typisk vejer. Alt er indeholdt løsningen: skærm, tastatur, højttaler, mus og hvad man ellers har brug for, når man arbejder ved en computer. Desuden er det ikke noget problem at koble eksternt tastatur til den bærbare pc, hvis man ikke føler sig godt til rette med de små taster. Det samme er naturligvis gældende med hensyn til mus. De indbyggede såkaldte touchpads, som har musens funktion, kan være svære at vænne sig til, så her er det bestemt en fordel at have en ekstra mus liggende.

Mobiliteten er et usædvanligt stærkt kort for den bærbare løsning. Man kan computeren med sig stort set overalt, og det indbyggede batteri sørger for at du er arbejdsdygtig i en rum tid. Om du sidder i båden, i haven, i bussen eller under dynen, så har du altid en brugbar løsning lige ved hånden. Desuden bliver det mere udbredt med mobilt bredbånd, og da computere i dag i højere grad bruges til netsurfing, mailtjek og den slags, er det nemt og bekvemt med en bærbar pc.

Prisen for den bærbare løsning er lidt højere i forehold til den stationære ditto. Generelt får man mere for pengene ved den stationære model, og det kan være en bekostelig affære, hvis man ønsker at opgradere den bærbare pc. Hardware til de bærbare kan være en halvpebret fornøjelse. En anden ulempe er den kendsgerning, at bærbare pc’er er eftertragtede objekter hos indbrudstyve. Det må gode venner sande, idet de har fået stjålet to bærbare pc’er inden for et halvt år.

Konklusionen må altså blive den, at man skal vælge den løsning, som er mest optimal for én selv.

Læs også

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.