Bærbar eller stationær? Måske tablet?

Bærbar eller stationær? Måske tablet?

Står du over for at skulle købe eller ligefrem ønske dig en ny computer? Så er du måske i tvivl om hvilken type computer du skal vælge. Der er nemlig flere muligheder på markedet i dag, og det kan dermed være svært at finde ud af, hvad man skal satse på. Her er en miniminiguide i køb af computer. Tag den som inspiration til dit kommende valg.

Stationær
Personligt er jeg glad for min stationære pc her på hjemmekontoret. En stationær er ganske vist ikke det kønneste at se på, men jeg er alligevel ret glad for denne klods, da den besidder de hestekræfter, som jeg nyder at sidde ved. Ser man på hardware til stationære computere, vil man ofte opleve at hardwaren hertil er billigere end til eksempelvis bærbare computere. Desuden er det relativt nemt at opdatere eksisterende hardware. Jeg har koblet en pæn stor skærm til den stationære pc, og så nyder jeg at sidde ved et rigtigt tastatur samt trådløs mus.
Ulemperne ved den stationære er at den for det første er mindre køn at kigge på, og at den er noget besværlig at flytte rundt på. Man er derfor mere eller mindre låst fast til skrivebordet.

Bærbar
Jeg er dog også glad for min bærbare pc. Eller rettere mine bærbare pc’er, da jeg har en bærbar arbejds-pc samt en privat netbook. Det er ganske rart med disse apparaturer, da det gør mine arbejdspositioner særdeles fleksible. Om jeg hænger i sofaen, ved spisebordet eller midt på gulvet, betyder ingenting. Den bærbare følger med, og hvis jeg huskede at lade den op, kan jeg sågar tage den med i tog, bus eller på kælkebakken! Desuden er jeg uafhængig af mus og tastatur, for det er indbygget.
Hvad der er en anelse kedeligt, handler om opgradering af maskinen. For et par år siden var den blevet en smule sløv, og da jeg samtidig lagde Windows 7 på den bærbare, havde den godt af lidt ekstra RAM. Her fandt jeg ud af, prisen på RAM til bærbare er en smule højere end til stationære. Prisen for bærbare computere er også højere end for stationære, hvis de ydelsesmæssigt skal kunne det samme. Hvis jeg fokuserer på min netbook er den praktisk, lille men desværre også en anelse svag.

Tablet
Endelig bør de nyeste computere på markedet have et par ord med på vejen. De såkaldte tablets rusker stille og roligt ind på det danske marked, og det er især Apples iPad, som stjæler overskrifterne. Sådan en iPad ser ganske menneskevenlig ud, og jeg tester gerne sådan en fætter, hvis en presseansvarlig for Apple læser med her… Jeg ser primært iPad som erstatning for min netbook: den er lille, fiks og nem at bringe fra sted til sted. Man sidder bekvemt i sofaen med en iPad, og man behøver hverken mus eller tatstatur, da man anvender fingeren direkte på skærmen – som man kender det fra iPhone og andre smartphones. Sådan en tablet er altså praktisk, hvis man lige skal tjekke mail, surfe småture på nettet eller se en film på divaneseren.
Handler det om lidt mere “seriøse” kontoropgaver, for eksempel regneark, større tekster eller praktisk håndtering af ind- og udgående meddelelser i indbakken, bliver iPad hurtigt en ubehagelig oplevelse – forestiller jeg mig. Systemet med at taste bogstaver direkte på skærmen virker tungt, og jeg forestiller mig at man hurtigt går kold i at arbejde på den måde.

Dit valg afhænger altså af dit behov: hvad har du brug for, og skal computeren bringes fra sted til sted? Eller skal den stå fast i det tilstøvede kontor? Skriv dine behov ned på et stykke papir, noter fordele og ulemper og træf så din beslutning.

Læs også

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.