Chromebook: Bærbar computer til 1400 kroner

Chromebook: Bærbar computer til 1400 kroner

En bærbar computer til 1400 kroner? Det må være din spøg! Men nej, det er det ikke. I al fald ikke hvis man kigger nærmere på den nye labre bærbare computer, som Google står bag.

Den hedder officielt Chromebook – også her i Danmark – og den har en skærmstørrelse på 11,6 tommer. Fidusen ved sådan en Chromebook er, at mange af de ting, du beskæftiger dig med, foregår online ude på en eller anden lysegrøn sky. Det kunne for eksempel være e-mail, som er Gmail, online dokumenter hos Microsoft eller opbevaring af filer og mapper hos Dropbox. I princippet kan en pokkers masse ting ordnes online uden at have så meget som ét eneste program installeret. Og det er netop det, som gør Chromebook så pokkers billig: Hvad pokker skal man bruge en masse harddiskplads samt dvd-drev til…

Nu er sådan en Chromebook ment som et supplement til husstandens computerpark. Ungerne kan ordne nogle af lektierne i sofaen, mens mor og far måske besvarer nogle mails, mens gryden holdes i kog i køkkenet. En Chromebook kan naturligvis også bruges, hvis man har gang i en Skype-samtale med faster Oda i Budapest. Producenten hedder Samsung, hvilket jeg udelukkende har gode erfaringer med, når det handler om it-udstyr. Jeg er glad for min pc skærm, og min smartphone – en Galaxy Nexus – er den bedste telefon jeg nogensinde har haft.

100 GB til rådighed i Chromebook
På grund af den beskedne hardware i maskineriet vejer sådan en Chromebook ikke alverden. Lidt over et kg, hvis du vejer den på en køkkenvægt, og under en tomme tyk. Batteriet holder typisk lidt mere end 6 timer, og du lagrer dine ting på Google Drev, hvor du får stillet 100 GB til tjeneste (maskinen har et SSD på 16 GB). Når du tænder maskinen, er den klar på under 10 sekunder, og skærmen klarer videoklip i pæn kvalitet. Hvis I deler sådan en Chromebook i familien, kan man sagtens have individuelle profiler/konti, og det betyder jo, at man kan have sin ting i fred.

Endnu kan Samsung Chromebook ikke fås i Danmark. Desværre. Den er tilgængelig i USA til 249 dollars, og snart kan den også købes i England. En dato for salg i Danmark kendes ikke, og det er en skam, for Chromebook kunne sagtens være et objekt for mig. Dels er den lille og handy til små kontoropgaver, og lige netop sådanne opgaver magter vores iPad ikke, eller rettere: jeg har ikke tålmodighed eller lyst til at håndtere tekstarbejde, regneark og mailkorrespondence på en tablet, så jeg venter med spænding på, at Chromebook kommer til Danmark.

Læs mere om Google Chromebook

Læs også

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.