Audacity: Fjern vokal fra en sang

Audacity: Fjern vokal fra en sang

I disse karaoke tider har du måske brug for at fjerne vokal fra en sang. Hvis man arrangerer en hyggelig karaoke aften sammen med vennerne, nytter det jo ikke at sætte Frank Sinatras My Way på anlægget, hvis Franks sprøde stemme også kan høres. De fleste ville bukke under med mindreværdskomplekser, og desuden ville hele seancen nærmest gå i stykker, hvis ”offeret”, som skal synge, ikke kan få sin røst igennem lokalet. Det nytter jo ikke at skrue ned for anlægget, for så skruer man jo også ned for musikken. En løsning kan være at du downloader et gratis program og redigerer i sangen, og derved fjerner vokalen fra musikken.

Audacity er måske verdens mest anerkendte, gratis lydeditor, hvor man i bedste mixerstil kan redigere i musikfiler og den slags. Det er et pænt avanceret lydprogram, som kan rigtigt mange ting, og det kan faktisk også til en vis grad fjerne sangstemmen, altså vokalen, fra musikken. Det bliver ikke 100 procent i orden, men resultatet er ofte overraskende godt, og de færreste vil være irriteret over at man fornemmer vokalen i baggrunden efter udført tjeneste. Og nu viser vi hvordan du gør. Vi går ud fra, at du allerede har downloadet Audacity.

Start Audacity og åbn den sang, hvorfra vokalen skal fjernes. Du skal lige sikre dig at sangen er hentet i stereo-version, og dette kan ses ved at sangen ses på skærmen med to blå ”kurver” (spor). Du skal nu splitte sangen op, så den får en højre sektion og en venstre sektion. Klik på den lille sorte pil ude til venstre, hvor du ser titlen på sangen. Klik på Split Stereo Track. Dobbeltklik nu på en af kurverne. Du ser nu at hele ”sporet” er markeret. Klik på Effect i menulinjen og vælg Invert. Nu skal vi have gjort sangen til en mono-version. Klik derfor atter på den lille sorte pil og vælg Mono. Dette skal gøres for begge spor.

Det skulle så være det. Når du gemmer dit arbejde, vælger du File > Export . Nu skulle du gerne have en sang, hvor vokalen er væk. God fornøjelse med karaoke aftenen!

Læs også

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.