At ændre i BIOS

At ændre i BIOS

Kære læser,
Normalt ”booter” din pc op således:

Først tjekker maskinen om der sidder disketter i diskettedrevet. Det gør der normalt ikke, så den booter videre på harddisken, hvor du sandsynligvis har Windows installeret. Herefter overtager Windows hele processen, og du lander sikkert på dit velkendte Skrivebord.

Denne opstartsprocedure skal du ændre, hvis du vil opleve Linux uden at installere det på harddisken. Du kan afvikle Knoppix via dit cd-rom-drev, men det kræver at maskinen booter op på cd-rom-drevet. Denne indstilling foretages i maskinens såkaldte BIOS (der står for Basic Input/Output System). BIOS’en er særdeles vigtig for din maskines liv og levned

Denne BIOS kan ofte være forskellig fra pc til pc, og da BIOS’en er særdeles vigtig for din maskine. Det er nemlig her at maskinens indre hardwaredele får at vide, hvordan de skal samarbejde. En forkert indstilling i BIOS kan medføre at maskinen ikke starter op. Derfor skal indstillinger i BIOS’en foretages med største varsomhed.

Forsigtighed tilrådes
Du kommer ind i BIOS på forskellige måder, men ens for dem alle er, at du skal være hurtig på tasterne, når maskinen startes op. Du ser sikkert en masse tekst på skærmen, lige når du tænder din computer, og her står der hvilke taster du skal trykke på for at komme i BIOS. På min maskine trykker jeg på Escape-tasten, mens det på andre computere kan være Delete- eller F10-tasten.

Når du er kommet ind i BIOS, skal du lede efter en Boot-sektion. Det er her du foretager ændringen, men gør det med største forsigtighed.

Læs også

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.