Nå, det er mandag, og mange danskere er måske allerede stemplet ind på jobbet, mens disse linjer fordøjes. Vi er jo vant til at møde ind på jobbet mandag morgen, og for mange mennesker er det almindeligt med en 5 dages uge, altså typisk fra mandag til fredag. Og jo, butiksfolk, ejendomsmæglere, tjenere, fængselsbetjente og tusindvis af andre møder også ind i weekender.
Men for mange er det fælles, at vi har 2 ugentlige fridage. Personligt har jeg det meget svævende som selvstændig it-nørd. Det er tit at jeg arbejder i weekenden og om aftenen, men så holder jeg somme tider fri, hvor andre knokler løs. Men 5 dage på job og 2 fridage: det er ret almindeligt.
Men sådan behøver det ikke at være. Ikke hvis man stole på en forfatter til en spændende bog, der hedder Manden der knuste kalenderen for at gøre sine medarbejdere lykkelige. Jo, det er dælme da noget af en titel, ikke sandt. Den udkom i 2019 og er blevet så populær, at den nu udgives på andet opkag. Og den engelske oversættelse er tilmed klar: The secret of the four-day week – how to make your business grow by working less.
Stress blandt medarbejdere forsvandt
Bag bogen står forfatter Pernille Garde Abildgaard. Hun har fulgt den danske virksomhed IIH Nordic, som i over 3 år kun har arbejdet 4 dage om ugen. Det har betydet at stort set al stress blandt medarbejdere er pist væk, resultater på bundlinjer er fordoblet og sygefraværet er faldet drastisk. Det siger lidt om hvor meget det betyder at man somme tider griber tingene anderledes an.
Forfatteren udtaler:
– For første gang nogensinde dokumenteres det nemlig, hvordan en 4-dages arbejdsuge med succes kan implementeres, og hvordan det virker i praksis. Ikke kun i et lille 5-10 personers team, men i en skala med over 45 medarbejdere. Noget tyder på, at en kortere arbejdstid kan løse mange af de globale udfordringer, vi står overfor; stressbelastning, ligestilling og digital transformation. Det er banebrydende resultater, som ingen kan lukke øjnene for længere – hverken i Danmark eller i udlandet.
Se, det er snak som jeg godt kan lide at læse om. Alt for mange familier døjer med et stigende pres på arbejdspladsen, og det kommer ofte til skade for familien. Stressede forældre er ikke godt for børn, ægtefæller eller naboer. Og stress er ødelæggende for især den stressramte. Stress skal tages alvorligt. Så nu skal jeg ud og købe en bog, tror jeg.