Som byboer er man velsignet med alle byens goder, men hvis man også ønsker, at få lidt frisk luft i ro og mag, er man nødt til at søge ned i en offentlig park el. lign., medmindre selvfølgelig man har en altan.
Efterspørgslen på altaner stiger
Gennem de senere år er efterspørgslen på altaner steget markant. Det mærker man blandt andet hos Ingeniørfirmaet Art-Tek, der tilbyder ingeniørrådgivning i forbindelse med byggeprojekter, og herunder også anlæggelse af altaner.
Den stigende efterspørgsel på altaner, skal ses som et resultat af mange forskellige faktorer, men uanset årsagen, er det dog efterhånden helt sikkert, at altaner er in, og der åbner sig en lang række ”nye” muligheder for gadget-folket.
Guf for dine gadgets – og for miljøet!
For 22 år siden, altså helt tilbage i 1994, skrev bladet ”ingeniøren” om en håndfuld lejligheder i Kolding, der skulle udnytte solvarmen og have solceller på altanerne. Dengang var der tale om en revolutionerende og spændende nyhed, mens det i dag virker fuldstændig åbenlyst. Selvfølgelig skal der solceller på vores altaner.
Siden 1994 er der heldigvis sket en masse, og solceller er ikke nær så dyre, som de var dengang. Dermed er mulighederne blevet flere i forhold til udnyttelsen af solens stråler. F.eks. har vi i dag et utal af gadgets, der udelukkende er afhængige af solenergi.
Altaner skal bidrage til at realisere en grønnere fremtid
På klimatopmødet i Paris i december 2015, det såkaldte COP21, blev 195 FN lande enige om en historisk klimaaftale, der skal sikre, at verdenstemperaturen ikke stiger med mere end to – og helst kun halvanden – grad frem mod år 2100.
Det er en ambitiøs, men også realistisk målsætning, hvis vi investerer mere i grøn energi og udnytter alle de mange facetter, den grønne energi har at byde på.
For parcelhusejere er der mange mulige tiltag, og det er faktisk muligt, at erklære sig totalt uafhængig af andet, end blot den grønne energi. Men lidt anderledes ser det ud for folk, der bor i lejlighed. For det første er man som husejer, med stor sandsynlighed også haveejer. Og netop i haven, er der mange muligheder for at etablere sig en grøn tilværelse i form af f.eks. jordvarmeanlæg, regnvandsfaskiner private vindmøller osv. Helt de samme muligheder har byboeren ikke. Her deles tagarealet med de øvrige i opgangen, ligesom det lille fælles gårdareal heller ikke rummer kvadratmeter nok til, at alle kan forsynes med jordvarme. Her er altaner derfor en måde, at realisere de grønne visioner.
Som nævnt tidligere, var visionen allerede på tapetet i Kolding i 1994, men i takt med at teknologien bliver billigere, er det meget sandsynligt, at det snart bliver en decideret lov, at alle nye altaner skal være forsynet med højtydende solceller.