Ad-blocking kan narre dig

Ad-blocking kan narre dig

Nå, så sidder du sikkert der med et snildt program på din computer, som kan blokere diverse reklamer og annoncer på det store internet. Eller hur? Altså, jeg gør ikke, men det er der mange, der gør, fordi mange er trætte af alskens reklamer, når de surfer på nettet.

Du ser måske således ikke de reklamer vi har her på Nettips. Vi er afhængige af lidt indtægt, hvis vi skal blive ved med at drive dette site på frivillig maner. Der er jo udgifter til diverse, når man driver en hjemmeside som denne. Derfor har vi reklamer kørende, som kan dække den grundlæggende udgift. Faktisk har vi brug for at du, kære læser, klikker på en relevant annonce – men det er en anden snak.

Men det skal handle om blokering af reklamer, altså ad-blocking på moderne dansk. Denne form for anti-reklame er der mange brugere, som lever i, idet de har installeret software på deres computer, som forhindrer reklamerne i at tone frem på skærmen. Problemet er blot at det giver falsk tryghed.

Falsk tryghed

Det siger Anja Bechmann, der er forsker ved Aarhus Universitet. På kort sigt kan det godt være at det er rart med disse ad-blockere, men i de forkerte hænder kan sådan software være med til at åbne porte til at misbruge data.

Undersøgelser viser at 23 procent af danske internetbrugere anvendte ad-blockere i 2015. Jeg kender ikke tallet for 2016, men mon ikke at tallet er cirka det samme. Dette kan medføre et problem, siger Anja Bechmann.

− Vi står med et virkelig stort dilemma her, for folk tror, at ad-blocking beskytter deres privatliv, fordi det virker effektivt mod de generende reklamer. Men teknologien bag tjenesterne er meget usikker. Så selvom ad-blocking tjenesterne ikke direkte registrerer brugernes data, så er muligheden der. Vi sætter derfor vores lid til et ret ukendt og ureguleret værktøj. Det giver mulighed for forholdsvist let at finde, købe og sælge data, advarer Anja Bechmann, der understreger, at de tjenester, Aarhus Universitet har undersøgt, ikke sporer data i dag.

Reklamer må hverken støje eller genere

Så hvad gør man for at imødekomme at problemet ikke vokser sig stort? Først og fremmest bør reklamebureauerne skabe reklamer, som ikke er alt for støjende og generende. Personligt kan jeg godt blive træt af reklamer med lydeffekter og generende animationer.

Nu er det jo således at virksomheder, som anvender reklamer i deres markedsføring naturligvis er interesseret i så megen positiv opmærksomhed som muligt. Derfor nytter det heller ikke at få skabt en reklamekampagne, som ingen lægger mærke til. Det er jo at smide pengene ud af vinduet.

Bruger du ad-blockere á la Adblock Plus?

Læs også

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.