24 dyre sange

24 dyre sange

Godt og vel ti millioner kroner. Det er bødens størrelse, der blev ”tilkendt” en amerikansk kvinde, som tillod sig at downloade 24 sange fra nettet. Det skriver Associated Press. Kvinden brugte nemlig P2P-tjenesten Kazaa til at dele musik med andre netbrugere, og dette gjaldt for eksempel et nummer med bandet Green Day. Nu er det blot således, at Green Day og andre kunstnere er trætte af at folk deler hinandens musik, for så skæpper det ikke så lunt i pengekassen. En jury i Minnesota dømte den 32-årige enlige mor til at betale en bod på 1,92 millioner dollars.

– De penge får de aldrig. Jeg er alenemor, og hvordan skulle jeg kunne skrabe så mange penge sammen, udtalte kvinden efter retssagen.

Nu er det ikke første gang at hun er kendt skyldig i sådan en sag. Det samme overgik hende i 2007, hvor hun blev idømt en bøde på 220.000 dollars. De penge er heller ikke betalt. Normalt jagter RIAA – en sammenslutning af større pladeselskaber – ikke små fildelere, men de har åbenbart set sig sure på kvinden, som tilsyneladende er ligeglad med dommen.

Jeg synes det er ok, at man spiller uskyldig og uvidende, men at gentage bedriften er efter min mening en anelse dumt. Under aktionen ligger muligvis en protest gemt – en protest imod pladeselskabernes prispolitik, som kritiseres for at være alt for ensidig. Der hersker dog ingen tvivl om, at kunstnerne er taberne i dette spil. Dels får de latterligt lave salærer for deres arbejde, og dels har de ikke så meget at skulle have sagt, når RIAA går efter fildelerne. RIAA kan karakteriseres som djævlens advokat, der forsøger at holde folk fra at dele musik med hinanden. Personligt synes jeg at branchen skal se sig om efter alternative måder at forhandle musik på. Vi lever i en teknologisk tidsalder, og måske er tiden kommet til andre måder at sælge musik på.

Læs også

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.