TeamViewer: nem fjernstyring af computere

TeamViewer: nem fjernstyring af computere

Med gratis TeamViewer bliver det pludselig nemmere at få kontakt til andre computere via internetforbindelsen.

En gang imellem er det nødvendigt at kunne komme i kontakt med en computer, der står et helt andet sted geografisk. Måske sidder man på arbejdspladsen og skal bruge nogle dokumenter fra den personlige pc derhjemme, eller måske har man lovet et familiemedlem at hjælpe vedkommende med computeren til trods for at vedkommende bor flere hundreder kilometer væk. I sådanne tilfælde er det ganske nyttigt med software, der kan forbinde to computere med hinanden. For nogle år siden nævnte jeg en gratis løsning i disse spalter: LogMeIn. Med dette gratis system er det let at fjernstyre en anden computer, hvis blot man har en stabil internetforbindelse til rådighed. LogMeIn har i lang tid været det system jeg har brugt, hvis jeg for eksempel skal hjælpe min far i Randers med hans computer. Forleden dag prøvede jeg et andet system, og det virker også ganske godt.

Pas godt på
Det hedder TeamViewer. Det fås i forskellige løsninger alt efter ens behov, og til mit private formål er gratisløsningen helt enestående. TeamViewer er et lille program, som ikke fylder meget på harddisken – faktisk blot et par megabyte – og når programmet er downloadet og installeret, har du en lille ”klient” til rådighed, som pludselig gør det meget nemmere at forbinde et par computere med hinanden. Alt hvad der kræves er at begge computere har forbindelse til internettet, og at begge computere har installeret og opstartet TeamViewer. Hvis disse betingelser er opfyldt, er der fri mulighed for at fjernstyre den ene computer fra den anden.

Tidligere var sådan en anordning fyldt med sikkerhedsmæssige, men også besværlige foranstaltninger. Det er indlysende at man skal passe godt på, hvem man giver lov til at få adgang til ens computer, og derfor er det da også betryggende at vide, at ”det ikke bare er noget man sådan lige gør”. Der skal en hel del teknisk snilde til at få adgang til andres computere – også selv om det sker i lovligt øjemed – men med TeamViewer går dette arbejde som en leg og på dansk.

Man kan se alt
Når programmet er installeret på begge maskiner, er man udstyret med et stykke software, der gør det nemmere at komme igennem tekniske forhindringer. Ved opstart af programmet får man tildelt en unik ID, altså en slags kode, som skal oplyses til den person, der skal på besøg i computeren. Denne ID oplyser man typisk via telefon eller pr. e-mail. Når modtageren har fået ID og kodeordet, kan han starte TeamViewer op, logge ind med de oplysninger, som han modtog, og få sekunder efter har han adgang til den anden computer. Det betyder helt konkret, at man nu har fuld adgang til den anden computer: man kan se Skrivebordet, Startknappen og hvad der ellers hører til computeren, og det hele styres med mus og tastatur, som man plejer. Der skal derfor også en god omgang fortrolighed og tillid til, idet man kan se alt, slette alt og ødelægge alt på den anden computer.

Foruden denne fjernbetjening får man også mulighed for at udveksle filer imellem de to computere. Det er eksempelvis meget praktisk hvis man sidder på jobbet og skal bruge et regneark eller dokument, som man knoklede med aftenen forinden. Det er ligeledes ret praktisk hvis to kolleger sidder langt fra hinanden: her sørger TeamViewer for at kollegerne kan udveksle filer med hinanden, og det hele sker i krypteret form, så udenforstående ikke kan ”lytte” med.

Tidligere versioner af TeamViewer har kun delvis været til rådighed gratis, og varigheden for anvendelsen var begrænset til 30 minutter ad gangen, og det indskrænkede udnyttelsen betydeligt, idet man ofte har behov for længere tid. Disse begrænsninger er væk i dag, men den samlede anvendelsestid pr. måned må dog højst være 25 timer. Det rækker såmænd nok for de fleste. Hvis ikke, kan man ty til forskellige betalingsløsninger, der endvidere skulle sikre en bedre forbindelse imellem de to computere.

www.teamviewer.com/da

Læs også

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *