Sikkerhedskopi – hvordan?

Sikkerhedskopi – hvordan?

Begynder computeren at opføre sig mærkværdigt, er det på tide at tage en sikkerhedskopi. Det er ikke spor svært.

Tiden nærmer sig, hvor husets computer trænger til en større rengøring. Igennem halvandet år har vi installeret og fjernet spil og forskelligt software, og derfor virker maskinen derfor langsommere ved opstart og nedlukning. Derfor har jeg besluttet at foretage et stort indgreb på computeren: en formatering af harddisken. En formatering betyder at man sletter al indhold på harddisken og begynder helt forfra med en ”ren” installation af styresystem. Her i huset anvender vi stadig Windows XP på den ”gamle” computer, men inden jeg skrider til handling – altså total udslettelse af alle data på harddisken – må jeg hellere foretage mig en sikkerhedskopiering af visse ting og sager. Det er en katastrofe, hvis jeg mister bestemte data, såsom e-mails, adressekartoteket, Foretrukne, Dokumenter og meget andet. Heldigvis er det rimeligt smertefrit at foretage denne sikkerhedskopiering.

Du har programmet ved hånden
Først og fremmest handler det om at have et lager klar, hvorpå du kan gemme din sikkerhedskopiering. Det kan eksempelvis være en USB-nøgle, en cd, en dvd eller måske en anden harddisk, hvortil du overfører de filer, der ikke skal gå til de evige datamarker. Det er en god ide at granske hjernen for de placeringer på harddisken, hvor dine uerstattelige filer og mapper ligger gemt. Skriv det eventuelt ned på et stykke papir, inden du går i gang med sikkerhedskopieringen, for det letter processen, hvis du på forhånd har hånd i hanke med dit forehavende.

Det er meget individuelt hvad man ønsker at sikkerhedskopiere, men fælles for seancen er, at filer og mapper skal udpeges og derefter ”indberettes” i det program man anvender ved sikkerhedskopieringen. Læserne skal ikke gå i panik, hvis de har på fornemmelsen at de ikke har et program til dette gøremål. Windows har et indbygget program, som virker fortrinligt til netop dette formål. Programmet hedder Sikkerhedskopiering, og man finder programmet ved at klikke Start, vælge Alle programmer, herefter markere Tilbehør og derefter Systemværktøjer og endelig klikke på Sikkerhedskopiering. Så er man ved at være klar til at sætte en back-up i gang.

En guide hjælper dig
Sikkerhedskopiering er et særdeles enkelt program at gå til. Programmets brugerflade er venligt og ligetil, og min erfaring fortæller at de fleste formår at bruge det på sikker vis efter et par generalprøver eller tre… Ved at bruge guiden får man hjælp til at foretage visse valg undervejs, og guiden er derfor en udmærket metode til at få lidt mere styr på selve processen. Det første guiden vil vide er hvad man ønsker at sikkerhedskopiere. Man kan således vælge at sikkerhedskopiere hele harddisken, men det er oftest at skyde over mål. I stedet anbefaler jeg at man tager en sikkerhedskopi af ens personlige filer og mapper, mens spil og software bør installeres på ny, når computeren er reetableret med Windows efter formateringen.

Guiden foreslår at man kan tage en sikkerhedskopiering af markerede filer, drev eller netværksdata, og derfor vil det være en fordel, hvis man i forvejen har samlet de ønskede filer og mapper et bestemt sted. Det letter i al fald processen betydeligt, hvis man kan nøjes med at angive én placering i dette trin. Det er dog ikke nødvendigt, idet man blot sætter ”hak” ud for de steder på harddisken, som man ønsker at sikkerhedskopiere. Når de ønskede placeringer er markeret, er det tiden at fortælle hvor man vil gemme sin sikkerhedskopi. Her er det således muligt at lægge sikkerhedskopien over på et andet drev, der er læsbart, for eksempel en anden harddisk, en USB-nøgle eller en partition (afsnit) på harddisken (hvis den vel at mærke er delt op i flere partititoner). Når computeren er fodret med disse informationer, er man klar til at foretage sikkerhedskopieringen. Når formatering og reinstallation af Windows er foretaget, starter man programmet Sikkerhedskopiering, og denne gang angiver man at man vil vælge guiden Gendannelse. Herefter fortæller man blot hvor sikkerhedskopieringen ligger, hvorefter programmet genskaber filer og mapper. Nemmere kan det næsten ikke være, og husk: rigtige mænd har efterhånden lært at tage back-up.

Hvor lægger jeg min back-up?
I gamle dage var disketten et almindeligt sted at placere sin back-up, hvis der var tale om en kopi af Dokumenter med videre, men i dag fylder filer og mapper så meget, at man må ty til andre metoder. Digitale billeder, musikfiler, videoklip og andet lignende fylder så meget at der skal en del ledig lagerplads til for at kunne huse disse data.

Man skal således på forhånd afgøre hvor man vil gemme sikkerhedskopieringen. Personligt anvender jeg en ekstern harddisk, der er koblet til computeren via et USB-stik. Man kan dog sagtens anvende de små, smarte USB-nøgler, hvis der ikke er tale om filer og mapper, der fylder alt for meget. Disse nøgler rummer typisk fra 256 MB til to GB. Har man flere data, end de kan lægges på sådanne nøgler, vil en cd (700-800 MB) eller en dvd (4,6 GB) være oplagte medier at bruge.

Hvad gør du?

Læs også

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.