Pas på dine passwords

Pas på dine passwords

Den seneste oplevelse med et stort site, som blev hacket og frastjålet brugernavne og passwords gør, at vi endnu en gang skal opfordre folk til at passe rigtigt godt på deres passwords. Vi bruger flere og flere tjenester på nettet, hvor vi logger ind med brugernavn og password, og hver tjeneste er i potentiel risiko for at blive hacket af latterlige mennesker, som kun har den dagsorden at gøre det surt for os. Ved hjælp af nogle få, men gode staldtips, kan du gøre din online tilværelsen en anelse mere sikker.

Det gælder først og fremmest om at skabe et godt og ”sikkert” password, der er svært at knække. Her skal man ikke vælge et ord fra en dansk ordbog, idet hackere bruger software, der tjekker disse almindelige ord. I stedet anbefaler jeg at man anvender kodeord, der er en kombination af tal, store og små bogstaver samt tegn. Et bud kunne være 2Lp1b@OB (som står for: 2 lys på 1 bord af Otto Brandenburg).

Et andet tip er at du tager et almindeligt ord, staver det forkert og tilsætter et tal, fx Branneovn33 eller anSikt77.

Husk også at bruge forskellige passwords til de forskellige tjenester. Jeg har mødt mange, som bruger det samme password, uanset hvilken konto der skal logges ind på. Dette er ikke en særlig god ide, idet man er en anelse på herrens mark, hvis folk opsnapper dette kodeord. Så er der pludselig adgang til mange konti. Skulle en enkelt tjeneste blive hacket, er det kun den aktuelle konto du skal have opdateret med et nyt password.

Hvis du ønsker hjælp til at huske dine passwords, kan du bruge programmer som Dashlane, KeePass. Personligt bruger jeg købeprogrammet Roboform, som jeg nødig vil undvære. At huske alle disse brugernavne og passwords er næsten umuligt, og så kan det være en ide at tage et program til hjælp.

Læs også

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.