Pas på computeren

Pas på computeren

Indbrudstyve hærger landet 24 timer i døgnet. Det kan godt betale sig at forsøge at sikre og gardere sig imod tyveri.

Ferie er for mange mennesker lig med afslapning. Efter flere dages hårdt arbejde kommer ferien tiltrængt folk i møde, og mange bruger ferietiden til at slappe af i hjemlige og fremmede omgivelser. Et af de apparater, der bruges oftest i de små hjem, er computeren. Mange hjem har sågar to eller flere computere stående, og det er svært at komme udenom den kendsgerning, at computeren næsten er hvermandseje og at den bruges på lige fod med tv og radio. Mange computerejere er desuden drønet med på internettet, og mangen en internetforbindelse er på overarbejde, mens vi holder ferie. Her på indgangen til ferie kommer en række tips til en sikrere computer. Brug lidt tid på at gardere dig imod alskens uhumskheder, så ferien ikke pludselig ødelægges af ødelæggende størrelser.

Tyveknægte og varme i luften
Ferietid er for mange vedkommende også tid for afslapning under fremmede himmelstrøg. Med andre ord forlader man hjemmet for et stykke tid, og mens vi boltrer os på udebane, er der nogen, som holdet er vågent øje med de forladte boliger: tyveknægtene. Tyveknægte er ofte begejstrede for at stjæle folks computere. Computeren er nemlig en eftertragtet vare på sortbørsen, og det er især de fikse bærbare computere, der står i høj kurs blandt hælere. Derfor er der al mulig grund til at passe godt på udstyret på hjemmekontoret. Der findes ganske vist låseanordninger til bærbare computere, men mindre kan også gøre det. Et skab for eksempel. Lad være med at have den bærbare computer stående fremme på sofabordet. Gem den lidt væk i et skab eller i en kommodeskuffe, og gør eventuelt det at du lader strømstik og adapter ligge et helt andet sted. Opret desuden et password for at kunne logge ind i computeren. Dette gøres via Brugerkonti i Kontrolpanelet. Disse foranstaltninger vil nok ikke hindre tyven i at stikke computeren under armen, men man behøver ikke at gøre livet alt for nemt for skurken. En computer med et password samt uden mulighed for opladning er ikke den nemmeste sag at komme af med i miljøet.

Sommerferie er forhåbentlig også ensbetydende med sommervejr og høje temperaturer. Derfor er det en god ide at placere computeren rum, hvor det ikke bliver alt for varmt. Jeg har før oplevet at en relativ ny computer simpelt hen ”brændte af”, fordi den stod i en stue med en bagende sol igennem store vinduer. Find et af hjemmets køligere rum og gem computeren lidt til side. Gerne så meget, at tyven ikke får øje på den lige med det samme.

Fejl 40
Når computeren skal sikres imod virusser og andet ødelæggende, er det ofte via internettet at computeren bliver inficeret. Der er så meget skidt og ragelse på nettet i dag, at det er meget nemt at ryge i fælden. Ofte er det brugeren selv, som er skyld i en inficeret computer, og man snakker i computerkredse om en fejl 40: fejlen sidder 40 centimeter fra skærmen. Et opdateret antivirusprogram er et klokkeklart krav til computeren i dag, og slå nu en firewall til. Den finder du i Sikkerhedscenteret i Kontrolpanelet (Windows). Installer også gerne et antispywareprogram, og sørg for at holde computerens programmer opdaterede, blandt andet via Windows Update.

Mange anvender i dag trådløs internetforbindelse. I stedet for at kabler og ledninger ligger og flyder overalt, installerer mange en trådløs router, så internettet suser igennem boligen på trådløs maner. De trådløse signaler kan i mange tilfælde anvendes uden for boligens rækkevidde, og det er der ”trådløse tyve”, som måske udnytter. Dels bliver den gratis internetadgang brugt til at downloade ulovlige ting og sager, for eksempel film, musik og børneporno, og dels kan det trådløse internet i yderste konsekvens bruges af datatyven til at hacke sig ind i dit netværk. Herved får banditten måske adgang til dine personlige oplysninger på harddisken. Løsningen på den trådløse risiko er kryptering. Ved at kryptere den trådløse internetforbindelse hindrer man at udefrakommende gangstere ikke opnår internetadgang via din forbindelse. Krypteringen foregår typisk i den trådløse router, så læs brugervejledningen grundigt igennem, inden du går i gang.

Læs også

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.