Opgradering til SDD disk ?

Opgradering til SDD disk ?

Går du og overvejer at erstatte harddisken med SSD?

Stadig flere pc’er kommer med SSD færdig installeret, enten sammen med en harddisk eller som eneste lagringsløsning. Det gælder både bærbare og stationære. De sidste nye, mindste og letteste bærbare af typen Ultrabook har altid SSD, på grund af vægt, ydelse og strømforbrug. Dette er en del af definitionen på denne computertype.

Og går du og tænker på hvad SSD (Solid-State-Drive) er for noget

Så er det ganske enkelt en lagringsenhed som de fleste regner som harddiskens efterfølger. Den er Flash memory baseret, og har ingen bevægelige dele, bruger mindre strøm, vejer mindre, støjer ikke, bliver ikke varm, og er som regel meget hurtigere end harddisken.

For mange er der også gode grunde til at opgradere den ”gamle” bærbare eller stationære i stedet for at købe ny. Pengene er godt givet ud, og opleves ofte som om en ny maskine er kommet i huset.

Men der findes mange SSD-er i hardware-handelen, hvad skal man vælge, når der skal opgraderes?

Størrelse
Vi har vænnet os til at diskene bliver større år for år, selv om de færreste egentlig har haft behov for det. Skal du fylde flere terabyte diskplads er du måske fotograf, videoentusiast eller driver et lydstudie. Eller hamstrer en masse digitalt ned fra internettet, film, serier og musik, så meget som du måske aldrig når at se og høre.

I dag for mange dækket deres behov for underholdning med streamingbaserede tjenester, så behovet for lokal lagring er blevet væsentligt mindre. En del har også lagret billeder og film på netværksdiske (NAS) eller bruger en ældre maskine som hjemmeserver. Derfor er en SSD på 128 (eller 120) GB sikkert tilstrækkeligt til de fleste brugere, både af bærbare og stationære. Her får du god plads til operativsystem og programmer, og har i tillæg stadig rimelig plads til data.

Har du en stationær kan du klare dig med en mindre SSD, da der som regel altid er plads til en harddisk ved siden af til brugerfilerne, men der er ikke sparet meget ved det. Priserne på en 60 GB ligger på omkring 850 kroner og i størrelsen 120 GB på 1130 kroner. Så der er ingen tvivl om at du får mest for pengene ved at vælge en 120 GB.

Hvilken type?
Grunden til der er forskel i prisen på SSD med samme kapacitet er som regel hastigheden på skrivning og læsning.

I SSD for os jævne forbrugere bruges flash memory som kaldes MLC. Dette er en vanlig type end SLC der mere er beregnet til erhvervsmarkedet, til brug i servere eller andet der skal skrives kontinuerligt over lang tid. Prisforskellen mellem MLC og SLC er stor.

Har du en bærbar som du vil give en ny chance med SSD er der grænser for hvor gammel den må være. Det allerførste du skal finde ud af er om den har SATA-tilkobling til harddisken eller er så gammel at den bruger parallel ATA7IDE. Hvis den har IDE er det yderst få SSD-enheder der er at vælge imellem, og grænsesnittet vil heller ikke støtte vigtige funktioner som kræves for at udnytte SSD over tid (specielt TRIM-kommandoen som operativsystemet sender til SSD for at fortælle hvilke data der skal slettes.

Så maskinen må have SATA, og her er der tre varianter: den oprindelige standard med 1,5 GB/sekund overførsel og de nyere med hastigheder på 3 eller 6 GB/sekund.

Hvis maskinen kun understøtter 1,5 eller 3 GB/sekund er det ikke smart at købe en af de hurtigste SSD-er med SATA 3-støtte, da maskinen ikke klarer at udnytte hastigheden. Da er det mest formålstjenligt at købe en SSD, som bare understøtter SATA 2.

Ønsker du oplysninger om din maskines specifikationer var det måske en god idé at hente HWInfo32

Hvis du har en stationær pc har du noget af samme problem. Hvis ikke bundkortet ikke har de nyeste 6 GB SATA-porte giver det heller ikke mening at købe den aller hurtigste SATA 3 løsning. Der findes tillægskort med nyere udgave af SATA, men disse støtter heller ikke TRIM-kommandoen.

SSD diske der bruger Sandforce i sin controller kan også fungere udmærket i pc’er som ikke har hardware eller et operativsystem der understøtter TRIM-kommandoen.

Hvad er vundet?
Kort sagt vinder du altid ved at opgradere til SSD, enten du har en bærbar eller stationær. Har du en ældre maskine vælger du en SSD uden de mest imponerende specifikationer. Det er også en fordel med SSD som bruger Sandforce controller på ældre maskiner.

Har du en helt til dato nyere maskine er det bare budgettet der bestemmer hvilken SSD du skal vælge, men du får mest for pengene med 120/128 GB.

Læs også

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.