Nemt at passe på pc’en

Nemt at passe på pc’en

Overskriften snyder. For hvis nogen påstår at det er nemt at undgå at blive narret via en internetforbundet computer, så tager vedkommende fejl. Selv den bedst beskyttede risikerer at blive taget grundigt ved næsen, hvis man løber ind i de rigtig dygtige folk, der snyder, bedrager og ødelægger vores gode pc-humør. Selv om it sikkerhed med jævne mellemrum tages op her på Nettips, vil jeg godt lige ridse nogle grundlæggende ting op, som måske hjælper nogen lidt videre.

Antivirus er helt uundværligt i dag, og selv om mange sikkert tænker, at det har alle da installeret, må jeg med beklagelse konstatere at jeg via mit job som it underviser (for voksne) af og til erfarer, at folk enten ikke har antivirus på computeren, eller også virker det ikke på grund af udløbne licenser. Microsoft har et blændende godt tilbud til Windowsfolket i form af deres Essentials, som er et godt sikkerhedsprodukt. Essentials er endda ude i version til mindre virksomheder. Gratis. Der finde andre gode, gratis produkter, for eksempel Avira, AVG og Avast. Med andre ord: der findes ingen undskyldning for ikke at sikre sin pc med et sikkerhedsprogram.

Passwords er også en fælde
Antispyware er efterhånden også nødvendigt i dag. Vi løber ind i sådan noget skidt, når vi surfer på nettet, og før vi får set os om, så er maskinen klistrert ind i ækle spywareting, der forårsager popup-reklamer, ændrede startsider, sløve computere samt programmer, som pludselig ikke virker. Der findes glimrende antispywareprogrammer. Jeg bruger Malwarebyte’s, mens andre sværger til Superantispyware, Ad-Aware og Spybot.

Endelig er der en anden form for sikkerhed, som ofte ikke tages alvorligt nok: passwords. I dag logger vi snart ind på dusinvis af hjemmesider og det handler om at skabe sig et godt password, når man registrere sig på disse websites. Hvis man bruger ganske almindelige kodeord, som eksempelvis figurerer i en dansk retskrivningsordbog, så er det pærelet at knække kodeordet. Gør dig selv den tjeneste, at du sammensætter kodeord, der både består af tal, specialtegn og bogstaver. Og undlad at bruge samme password på flere sites. Hvis du synes det er bøvlet at huske alle disse passwords, så brug et program, der hjælper dig med at holde styr på disse passwords. Jeg bruger Roboform med stor fornøjelse.

Og husk så, at fordi din mus har klikknapper, så er det ikke ensbetydende med at du skal klikke så mange gange så hurtigt som muligt. Brug lidt omtanke, når du surfer på nettet og modtager mails med vedhæftede filer.

Læs også

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.