Mobiltelefonen – en syndebuk?

Mobiltelefonen – en syndebuk?

Lige siden mobiltelefonen for alvor blev populær og næsten hvermandseje, har den fået skyld for mangt og meget. En af de mest almindelige anklager imod mobilos er, at den ofte er årsag til trafikulykker – ulykker, hvor bilisten har talt i telefon eller sendt sms-beskeder under kørsel. Det er en opfattelse, som blandt andet underbygges af den danske lov, der udlover bøder til folket, som ikke kan holde fingrene fra mobiltelefonen, når de hellere skulle passe deres kørsel med begge hænder på rattet. Det er måske på tide, at man revurderer mobiltelefonens rolle.

I al fald viser en relativ ny amerikansk undersøgelse, at almindelig forstyrrelse og distraktion i bilen er mindst lige så farligt som at holde den ene hånd på rattet og tale mobiltelefon med den anden. Undersøgelsen, som er foretaget af The Highway Loss Data Institute – en nonprofit organisation – konkluderer ud fra research i New York, Washington, Connecticut og Californien, at antallet af uheld ikke blev formindsket, selv om et forbud mod håndholdt telefoni blev indført i staterne. I stedet er det særdeles farligt, hvis føreren af bilen bliver distraheret af andre ting under kørsel.

Fumler efter franske kartofler
Hvis man lige skal finde P3 på radioen, indstille GPS’en, fumle efter franske kartofler eller finde mønter i pengepungen, så er risikoen for en trafikulykke steget markant. Enhver form for åndsfraværelse under kørsel er ren gift for den trafikale sikkerhed, fastslår undersøgelsen.

– Folk har kørt distraheret, siden bilen blev opfundet, og at sætte fokus på mobiltelefonen som et distraherende punkt, er ikke det samme som at sætte lighedstegn ved forstyrret kørsel. De amerikanske tal viser, at selv om antallet af mobiltelefoner er steget eksplosivt de senere år, er antallet af ulykker ikke fulgt tilsvarende med, fortæller rapporten i en af konklusionerne, som dog også understreger at bilkørsel ikke bliver mere sikker af at bruge mobilos under kørsel. Rapporten skal nok sætte gang i diskussionen: er det farligt at sidde bag rattet, mens man taler i mobiltelefon? Hvad mener du?

Læs også

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *