Konvertere PDF dokumenter

Konvertere PDF dokumenter

PDF dokumenter er efterhånden blevet den foretrukne standard på internettet, hvis man har behov for at forære læserne et dokument, som de kan sidde og hygge sig med. PDF har den labre egenskab, at alle kan åbne PDF filer, hvis man altså har installeret en PDF læser, for eksempel Adobe Reader eller Foxit Reader. Hvis man eksempelvis lægger et Excel ark ud til download, risikerer man at læseren ikke kan åbne regnearket, hvis han ikke har Excel installeret. Konverterer man regnearket til PDF, er sagen anderledes.

De fleste kontorprogrammer i dag er i stand til at konvertere filer til PDF. Dette gælder således

  • Word dokumenter til PDF
  • Excel regneark til PDF
  • PowerPoint præsentationer til PDF
  • Publisher publikationer til PDF
  • Og så videre

Men hvad nu hvis det gælder modsatte vej, altså at kunne åbne en PDF og så kunne redigere filen? Så bliver det meget hurtigt et anderledes svært spørgsmål, idet Adobe Reader kun kan læse PDF dokumenter – ikke redigere i dem. Det er blevet lidt af en fast rutine at sige, at hvis man sender en PDF til folk, er man sikker på at de ikke kan redigere i filen. Men dette er altså en sandhed med modifikationer, hvis modtageren har et program, som kan konvertere PDF filer til eksempelvis Word, Excel eller PowerPoint.

Able2Extract klarer opgaven

Og lige netop sådan et program findes der nogle stykker af. Et af disse hedder Able2Extract, og du kan downloade en gratis prøve af programmet på nedenstående link. Able2Extract koster 100 dollars, altså lige omkring 500 danske kroner. Pengene er givet godt ud, hvis du ofte har brug for at konvertere PDF filer. Jeg har forsøgt med Able2Extract, og jeg må sige at resultatet blev vældig godt.

Det er nemlig kutyme at mange af disse konverteringsprogrammer ganske rigtigt kan konvertere PDF filer, men alt for ofte bliver det med et resultat, der ikke er værd at skrive hjem om. Dette indebærer konverterede dokumenter, som ganske enkelt overhovedet ikke ligner originalen, og dermed venter et stort arbejde med at tilrette filen, så den er værd at arbejde videre med.

Efter at have installeret Able2Extract, åbnede jeg 5 forskellige PDF filer. Disse 5 filer blev herefter konverteret til henholdsvis Word, Excel, PowerPoint, Publisher og til en HTML fil. Able2Extract giver desuden mulighed for at konvertere til Open Office, Auto CAD og til en billedfil. De 5 resultater blev fortrinlige, og jeg kunne uden problemer redigere videre i eksempelvis Word dokumentet.

Gem PDF med beskyttelse

Able2Extract arbejder også den modsatte vej. Det betyder at du for eksempel kan åbne et Excel regneark og gemme det som PDF fil. Dette kan du naturligvis også sagtens gøre i Excel, men fidusen i Able2Extract er at du kan beskytte din PDF med et password. Du kan desuden selv bestemme om modtageren skal have mulighed for at udskrive PDF filen eller om vedkommende skal kunne kopiere indholdet på computeren. Det er virkelig en smart detalje. Som underviser kan det godt gøre en smule ondt, hvis man har brugt timer på at skabe den perfekte opgave og så efterfølgende erfare, at andre ”stjæler” opgaven og mangfoldiggør den på kopimaskinen.

Du kan naturligvis også redigere i eksisterende PDF filer med Able2Extract. Du kan således rette fejl, fjerne indhold, rotere siderne, skalere billeder og den slags.

Able2Extract kan downloades til Windows, MacOS og Linux (Ubuntu og Fedora). Jeg kiggede på versionen til Windows, og alt gik glimrende, bortset fra at jeg ikke lige kunne finde ud af at beskytte en PDF mod print, men jeg må bare forsøge en gang mere. Budskabet er klart: hvis du ofte har brug for at redigere i PDF filer, eller hvis du har brug for at konvertere far en filtype til PDF eller omvendt, er Able2Extract absolut værd at afprøve.

www.investintech.com/prod_a2e.htm

Læs også

1 Comment

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *