Hvordan virker internettet?

Hvordan virker internettet?

Nu sidder du her på Nettips.dk og læser en artikel. Og du har sikkert lige været på en anden hjemmeside, hvor du læste noget helt andet. Måske har du været på Facebook eller på dit arbejdes intranet. Eller måske har du lige bestilt et par nye sko på en webshop. Men du har med stor sandsynlighed boltret dig på internettet en rum stykke tid, men har du nogensinde tænkt over, hvordan det hænger sammen, altså hvordan internettet virker? Jeg fandt en infographic (en grafisk illustration af noget viden…). Her i artiklen får du en lille smagsprøve af grafikken, som kan ses i sin helhed her

Men hvordan virker internettet så?
Jo, antallet af bruger stiger konstant. I år 2000 var der rundt regnet 361 million brugere på verdensplan. Man anslår at vi i 2013 vil være 2,3 milliarder internetbrugere. Stigningen kommer især fra Asien. Ser man på brugen af internettet, viser det sig at man i 2012 bruger mest tid på sociale medier som Facebook og Twitter, e-mail samt online spil. Hvordan hænger alt dette sammen? Jo, du skal forestille dig at du har en masse (virkelig mange!) computere, der er koblet sammen på kryds og tværs. Denne sammenkobling sker via modem’er, internetudbydere, webhoteller og andre tekniske udtryk.

Computerne kaldes også servere, og Nettips.dk ligger på et webhotels server, som er koblet på det store WWW. Vi ligger i et navnesystem, som kaldes DNS. På dansk betyder det at Nettips.dk er en forklædning af en kryptisk talkombination, som man kalder en IP adresse. Vores IP adresse er 87.48.171.8, men da den er lidt svær at huske, er det nemmere at fortælle folk, at de skal gå ind på Nettips.dk. Når du indtaster vores webadresse i din browser, vil maskineriet altså hoppe ind på den IP adresse, hvor vores hjemmeside ligger placeret. Med andre ord har alle hjemmesider en IP adresse, og disse IP adresser er placeret på servere, der er koblet sammen i en stor pærevælling. Nettet er desuden koblet sammen via hyperlinks, så man hopper fra site til site via disse links. Og dette var så en ufattelig forsimplet forklaring på hvad internettet er.

Læs også

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *