Her er dit brugernavn

Her er dit brugernavn

På mange hjemmesider skal man registrere sig for at få gavn og udbytte af indholdet på selve hjemmesiden. Det er ofte, hvis man skal deltage i en debat, at man har behov for et brugernavn og et password.

Uden et login har man ikke lov at ytre sig i forummet, og dette skyldes vel nok primært, at indehaveren af forummet helst vil slippe for alt for mange useriøse kommentarer. Hvis folk skal oprettes som brugere, inden de kan deltage i debatten, er jeg sikker på, at mange af disse såkaldte trolls holder sig i ro. Det er naturligvis ingen garanti for at trolls ikke registrerer sig, for de har som regel kun den dagsorden at skabe splid og ballade i debatforummer. Vi kender det så udmærket fra vort eget Nettipsforum. Men logins skal somme tider også bruges til andre ting.

Et eksempel er den danske side Opgaver.com, hvor elever og studerende udveksler opgaver med hinanden. Ideen er sådan set smart nok: hvis man lægger en opgave op på serveren så andre kan få glæde af denne opgave, får man ét point. Hvis man omvendt ønsker at downloade en opgave, som en anden elev eller studerende har lagt op, koster det ét point. Her er der altså tale om bytte bytte købmand. Og så kommer det smarte: hvis man ingen point har, kan man købe points hos bagmændene på Opgaver.com. Og det er så let at det næsten skriger til himlen: enten bruger du dit kreditkort hvis du ejer sådan et, eller også betaler du i form af en speciel sms tjeneste. Netop denne sms tjeneste sikrer bagmændene på Opgaver.com, at de fleste har råd. Så trækkes beløbet fra telefonregningen, og dermed er det ofte forældrene, som står med Sorteper.

Ser jeg spøgelser?

Hvis man af den eller den anden grund ikke ønsker at registrere sig, kan man forsøge at finde logins ude på nettet. I ovenstående tilfælde var det faktisk ikke ret svært at finde et brugbart login til Opgaver.com. Jeg Googlede få minutter, før det lykkedes mig at finde et login, der formentlig virkede. Ved at besøge Bugmenot.com kan man ”låne” et login og ad den vej komme ind i et lukket system uden at oprette en konto først. Hvis man eksempelvis opretter en konto hos Opgaver.com, vil man som standard modtage deres nyhedsbreve. Ved at låne et login, slipper man netop for sådanne nyhedsbreve.

Moralen i denne historie er at man som udgangspunkt skal passe godt på sine logins. Nu er de aktive logins på Bugmenot formentlig oprettet og offentliggjort helt bevidst, og derfor tror jeg næppe at de brugernavne og adgangskoder der findes til profiler på Opgaver.com er ejet af enkeltpersoner. I stedet hælder jeg til den måske naive tanke, at det er en gruppe elever eller studerende, som har oprettet en profil, og ad den vej deler en adgang til Opgaver.com. Der er dog alligevel en usikkerhed, der lurer i baghovedet på mig, og man kan faktisk ikke udelukke, at der er tale om logins, der er blevet hacket og herefter lagt ud til fri afbenyttelse på Bugmenot. Eller ser jeg spøgelser? Hvad tror du?

www.bugmenot.com

Læs også

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.