Gratis billedprogram til private

Gratis billedprogram til private

Forleden dag slog det mig: det er tiden at afprøve det gratis XNView. Det har jeg ikke fortrudt.

Der er masser af billedprogrammer til folkets rådighed. For nogle uger siden fortalte jeg om gratisprogrammerne IrfanView, Gimp, Picasa og Photofiltre, og købeprogrammerne Paint Shop Pro fik også nogle velmente ord med på vejen. Nu er jeg imidlertid nødt til at gå til bekendelse. Gennem lang tid har venlige folk anbefalet mig at kigge nærmere på programmet XnView, som er gratis at bruge for den private bruger. XnView fylder godt ti MB, når det er installeret, så programmet skulle kunne ligge på de fleste pc’er. Når man downloader programmet fra hjemmesiden og efterfølgende installerer det, vælger man den danske vejledning, og når alt er på plads, har man et billedbehandlingsprogram i en dansk version. Men er det så værd at bruge tid, kræfter og pc-ressourcer på?

Indbydende og lettilgængeligt
Selve brugerfladen er meget indbydende og venlig. Programmet fungerer som en slags Stifinder, hvor man i venstre side ser mapperne fra disken, mens man i ”hovedvinduet” ser thumbnails, altså miniaturer, af billederne fra de enkelte mapper. Denne såkaldte browservisning giver et godt overblik over billederne, og hvis man vælger den detaljerede visning, kommer brugbare informationer til syne, blandt andet størrelse i megabyte, dimensioner, type og dato.

Ved at dobbeltklikke på de enkelte billeder får du mulighed for at foretage forholdsvis simple redigeringer i billederne. Her skal XnView roses for programmets fanebladssystem. I stedet for at billederne ligger og fylder hele proceslinien nederst i skærmen, åbnes billederne i små faner, som man let kan bladre igennem øverst i programmet. Derved får man et hurtigt overblik over de billeder, man er i færd med at redigere, og man slipper for at miste overblikket, hvis man har mange billeder åbne ad gangen. I det hele taget gør det selve processen med at behandle de enkelte billeder lettere, og så kan hoppe fra billede til billede ved at klikke med musen eller blot ved at bruge genvejskombinationen af Ctrl + Tab-tasterne.

Simpel billedredigering
Inden jeg tager munden for fuld af begejstring, bør jeg understrege, at XnView ikke er et program for professionelle fotobrugere. Programmet indeholder en række gode muligheder for billedbehandling, men det kommer aldrig i nærheden af Paint Shop Pro, Gimp og Photoshop. Der er tværtimod tale om et letvægtsprogram, som hjælper med små, simple redigeringer i billeder. Det er de færreste, som har brug for de tre ovennævnte sværvægteres faciliteter, og XnViews funktioner rækker et godt stykke hen ad vejen. Et af de typiske problemer ved fotografering med blitz – eller flash som det også hedder – er de røde øjne. Enhver hobbyfotograf oplever at kameraets indbyggede flash ofte medfører kedelige, røde øjne på motiverne, og så er det de kreative evner kommer på prøve. XnView mestrer på god vis at fjerne disse røde øjne. Man markerer øjnene og klikker en enkelt gang på Fjern-røde-øjne-knappen, og vupti: så er den røde farve væk. Til gengæld får man i visse tilfælde et noget kunstigt øje, så det handler om at få markeret det røde øje præcist, hvis resultatet skal være vellykket.

XnView indeholder desuden en række filtre, der gør det sjovere at arbejde med billederne. Hermed får man mulighed for at tilføre billederne forskellige effekter. Slør-, fremhævelses- og kontureffekter er indbygget i programmet, og i et eksempelvindue ser man straks, hvilken betydning de enkelte effekter har for billedet. Det kan man få en del sjov ud af. Programmet indeholder dog også vigtige og ”seriøse” funktioner, der forbedrer billedkvaliteten betydeligt. Man får blandt andet mulighed for at justere niveauer, lysstyrke, farvebalance og kontrast i billedet. Ellers indeholder XnView et stort antal andre muligheder. Man kan således tilføje tekst på billederne i den farve, skrifttype og størrelse, der passer bedst, og synes man at billedet bliver bedre af at spejle det, klarer XnView også det i et snuptag.

Har du en hjemmeside, hvor du ønsker at placere billederne, så familien kan kigge med via internettet, er XnView fortræffelig. Du markerer ganske enkelt de billeder, som du ønsker at lave et galleri over, klikker på Opret websted, og på ganske få sekunder genererer programmet en HTML-fil, som er klar til at blive lagt op i cyberspace. XnView danner selv miniaturer, som bliver klikbare, hvis man ønsker at se billederne i original størrelse, og menupunkter gør det hurtigt at se alle miniaturer eller at gå videre til næste billede i fuld størrelse.

XnView er blevet et godt bekendtskab for mit vedkommende. Det er ikke et program jeg vil anbefale til avancerede brugere, men for den lille, private hobbyfotograf, som ikke har et kæmpebehov for de helt store redigeringsfunktioner, er XnView et glimrende værktøj. I forhold til prisen vender jeg ubetinget begge tommelfingre op i vejret.

www.xnview.com eller http://www.download.com/XnView/3000-2192_4-10067391.html

Husk lige vores gratis nyhedsbrev – Spækket med tips og tricks til din computer

* Din e-mailadresse:

Email marketing via MailPlatform.dk

Læs også

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.