Gratis antivirus – værsgo’

Gratis antivirus – værsgo’

Hvis din computer er koblet på det store internet, bør du omgående standse op og besvare følgende spørgsmål:
– Har du antivirus på maskinen og bliver antivirussen opdateret jævnligt?
Hvis ja: udmærket. Hvis nej: læs videre!

En af de ubetingede største farer ved computeren i dag, er faren for fæle virusser, som enten spolerer computerens indhold, eller lumske programmer, hvis eneste formål er at straffe dig og resten af husholdningen på pengepungen. Virusser og spyware og andet snavs bliver til stadighed mere og mere raffineret, og det er virkelig påkrævet at have et antivirusprogram installeret, som holder øje med de ting, der foregår i computeren – især hvis computeren er koblet på internettet. Det handler om at have et program installeret, der beskytter dig imod farerne udefra. Det amerikanske magasin på internettet, Lifehacker, præsenterer nogle gratis antivirusprogrammer, som beskytter dig imod virusser.

Avast – Windows og Linux
Et af de allermest roste antivirusprogrammer de senere år hedder Avast. Der er tale om et program, som desuden fås i en premiumversion, der koster omkring 200 kroner om året. Den gratis løsning er dog fremragende, og ud over at Avast holder øje med de filer, der myldrer rundt på din harddisk, holder programmet også øje med din elektroniske post, chat-beskeder, diverse downloads samt vedhæftede filer. Programmet opdateres automatisk, hvis du har en internetforbindelse til rådighed.

Microsoft Security Essentials – klassens nye dreng
En af de nye aktører inden for antivirus er Microsoft. Giganten erkender at sikkerhed er og bliver et centralt emne, og med denne gratis løsning forsøger Microsoft at hjælpe folket imod truslerne på harddisken. Security Essentials erstatter tidligere programmer som for eksempel Defender, og denne pakke beskytter din computer imod virusser, reklameprogrammer, trojanske heste og spyware. For at anvende dette tilbud, skal din Windows være lovlig. Desuden er løsningen endnu ikke klar til danske brugere, men den skulle være på trapperne.

Avira – rost og så alligevel ikke
En af de løsninger, som lever i skyggesiden, hedder Avira. Den er ikke så kendt som nogle af de andre sikkerhedsløninger, men det til trods høster Avira fine karakterer i diverse internationale test rundt omkring. Programmet beskytter dig imod de gængse farer på nettet, og skulle du være så uheldig at blive ramt af en fæl, ødelæggende tingest på harddisken, tilbyder Avira dig en såkaldt Boot-disk, som bruges når du starter pc’en op. Derved scannes harddisken grundigt igennem, inden Windows når at starte “rigtigt op”. Finder denne Boot-disk noget snavs, slettes det. Hvis man bruger denne gratis løsning, skal man leve med en daglig “reklame” for Aviras købeløsninger.

AVG – den mest kendte?
Endelig skal AVG nævnes. Denne gratis antivirusløsning er måske en af de mest berømte af slagsen, og millioner af mennesker bruger dagligt AVG til at passe på harddiskens glæder. Dette er ikke uden grund, idet er der tale om et supergodt tilbud. AVG kigger efter mange forskellige slags farer i pc’en, og programmet opdateres automatisk hver dag, når computeren kobles til internettet. Programmer er netop udkommet i en gratis version 9.0, men her får AVG én over nakken visse steder på nettet, fordi firmaet bag programmet begynder at interessere sig lidt for meget om programmets brugere. De forbeholder sig ifølge licensen ret til at indsamle personlige informationer fra brugernes computer, blandt andet IP-adresse og installeret software.

Hvorfor gratis?
Mange spørger hvorfor disse firmaer tilbyder gratis antivirusløsninger. Svaret er relativt enkelt: ud over gratisløsningen har firmaerne andre sikkerhedsprogrammer på hylden. Hvis den gratis løsning er god og stabil, regner firmaerne med at folk på et andet tidspunkt køber deres bedre købeløsninger. Programmerne er til private brugere. Firmaer og virksomheder må op med pengepungen for at få fat i antivirus.
Inden man kammer helt over i begejstring er det værd at bemærke, at man kun bør have ét antivirusprogram installeret på computeren.

Microsoft bedst i test
Et uafhængigt site, AV-comparatives.org, som tester antivirus og den slags programmer, har netop haft 16 forskellige antivirusprogrammer under luppen, blandt de fire programmer, som nævnes her på siden. Det er endt med en 27 sider lang rapport, hvor de forskellige programmer får et par ord med på vejen. Det primære mål med testen var at tjekke om programmerne var i stand til ar rense inficerede maskiner, og om de fik fjernet rub og stub af snavset. Her er resultatet for de fire programmer:

Microsoft: Good (godt)
Avast: Average (gennemsnitligt)
AVG: Average (gennemsnitligt)
Avira: Average (gennemsnitligt)

www.av-comparatives.org

Links til gratis antivirus
Avast: www.avast.com

Microsoft Security Essentials: www.microsoft.com/Security_Essentials

Avira: www.free-av.com

AVG: http://free.avg.com

Læs også

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.