Gratis alternativer

Gratis alternativer

Her er godt nyt til læserne: Nettips byder på en vifte af gratis alternativer til de kendte programmer.

Jeg er vild med gratis programmer, og når jeg falder over gode, gratis alternativer til software, som man normalt betaler kassen for, så er jeg helt i hopla. Til hverdag keder jeg ofte mine kursister med at fortælle om det ene gratis program efter det andet, og efterhånden mærker jeg overbærenhed og indbildt interesse for mine gratis eskapader. Nu er turen kommet til læserne af Nettips. Søndagen er ødelagt for mange af jer. Ikke fordi I skal i haven og gøre sommerklar dér, men derimod fordi I ganske sikkert får lyst til at prøve et af følgende programmer af. Jeg beklager.

Surf hurtigere på nettet
Først og fremmest synes jeg at læserne skal prøve Firefox. Firefox er en browser, og det er et fantastisk alternativ til Microsoft Internet Explorer. Browseren er jo det program man bruger, når man kigger hjemmesider, og jeg finder Firefox eminent god. Den er hurtig til at trække hjemmesiderne ned på skærmen, og så findes der et hav af ekstra-programmer (extensions), som gør netlivet lidt nemmere. Man kan også forsøge sig med browseren Opera. Det er et norsk mesterstykke, som også byder på spændende elementer. Bemærk at det ikke kan anbefales at afinstallere Microsoft Internet Explorer, da den er et vigtigt led i Windows.

Når man surfer på internettet, falder man ofte over PDF-filer. For at kunne læse disse PDF-filer, skal man have en PDF-læser installeret, og her er det ofte Adobe Reader, der henvises til. Nu er Adobe Reader ikke så slem, som den engang var – den var uendelig langsom og tog en masse plads på harddisken – men jeg opfordrer alligevel til at man forsøger sig med gratisprogrammet FoxIt Reader. Det fylder ikke meget på disken, det starter hurtigt op, og det klarer langt de fleste af de opgaver, som Adobe Reader også klarer. Bemærk dog, at visse steder på nettet, for eksempel min homebanking, kræver at man anvender Adobe Reader for at kunne læses bankens udskrifter med mere. Her kommer man altså ikke udenom Adobe Reader.

Musik og hjemmebrændt
Apples program iTunes er voldsomt populært, når der skal afspilles musikfiler på computeren. iTunes er samtidig et bindeled imellem kunden og en online musikbutik på internettet. Ulempen ved iTunes er imidlertid at det er et lidt trægt program, som kræver en del ressourcer af computeren. Derfor anbefaler jeg varmt det bitte, men fuldgode program Foobar. Det spiller min musik i samme kvalitet som iTunes, og når jeg nu alligevel hverken ejer iPod eller iPhone, har jeg ikke brug for iTunes. Et andet gratisprogram, Songbird, er også værd at overveje. Songbird er i ”familie” med Firefox, og det indeholder en række funktioner, som også er værd at se nærmere på, men vær klar over at Songbird er i en udviklingsfase, og at der derfor kan være små fejl i programmet.

Når turen på internettet somme tider falder over videoklip, er det ikke usædvanligt at man skal bruge programmet RealPlayer for at kunne afspille disse klip, og det er en irriterende situation, idet RealPlayer har tendenser til at ville bestemme lidt for meget på computeren. Programmet vil for eksempel gerne gøre sig selv til det primære program ved alle former for multimedieklip, og selvom RealPlayer ikke er så slemt med hensyn til indbyggede reklamer, som det var engang, får jeg stadig gåsehud ved tanken om at have programmet på harddisken. Her luner det således, når man har et alternativ, der hedder Real Alternative. Det fylder langt mindre end RealPlayer, det bruger ikke særlig meget RAM, og man slipper for belastende reklamer.

Mange computerbrugere anvender brænderprogrammet Nero, der filer, musik og film skal brændes over på cd’er og dvd’er. Nero er da også et glimrende program til den slags, men hvorfor ikke spare pengene og bruge gratisprogrammet CDBurnerXP? Dette program magter at brænde langt de fleste former for skiver, og det fås til de nyeste Windows-versioner. Og således tror jeg at mangen en læser ønsker at tjekke et enkelt eller to af de nævnte programmer efter i sømmene.

Links til programmerne
Firefox: www.mozilla.com/firefox

Opera: www.opera.com

FoxIt: www.foxitsoftware.com

Foobar: www.foobar2000.org

Songbird: www.songbirdnest.com

Real Alternative: www.free-codecs.com/download/Real_alternative.htm

CDBurnerXP: www.cdburnerxp.se

Læs også

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *