Geolocation – vi ved hvor du bor

Geolocation – vi ved hvor du bor

Af e-tech, www.malwarecheck.dk

Hvad ville du svare, hvis et ukendt reklamebureau kontaktede dig og bad om din adresse og dine personlige oplysninger, som de ville bruge i deres neverending bestræbelser på at maksimere profitten? Jeg formoder at de fleste ville sige ”Nej tak” eller ”Jeg tænker lige over det” for ikke at støde nogen. Jeg formoder også at de fleste ville blive frustreret og chokeret, hvis de fandt ud at bureauer allerede er i besiddelse af disse oplysninger, selv om de aldrig har spurgt eller bedt brugerne om tilladelse.

Kombination af oplysninger hvor du bor og din færden på nettet er værdifuld og tanken om at anskaffe denne magiske kombination kan i manges øjne udløse et kæmpe, blinkende dollarstegn. Selv hos dem, der er blottet for enhver form for fantasi.

Hvor meget ved de lige præcis om dig?
Det kan du finde ud af ved at besøge http://maps.google.dk/ og trykke på den lille cirkel, over den “gule mand”,  i venstre side af skærmen lige over skalerings-feltet. Hvis stedet, hvor du bor, kommer automatisk frem, er du blevet geolokaliseret og vi kan bare gætte, hvem og hvor mange ved hvor du bor.

Om det er din browser, toolbar, et socialt netværk, din mobiltelefon eller måske noget helt andet, der har sladret om dig, kan være svært at sige noget om. Brugerne bør dog sørge for at minimere risikoen at det sker ved at fjerne tjenesten geolocation fra de programmer og applikationer, som de bruger og mener at have kontrol over. Et godt sted at starte er browseren. Firefox brugerne kan f.eks. skrive about:config i adresselinjen, finde indstillingsnavnet geo.enabled og ændre indstillingen fra true til false ved at dobbeltklikke på den.

Geolocation er endnu ikke fundet i selve Internet Explorer browseren, dog findes den i andre tjenester, som mange bruger i forbindelse med browseren, f.eks. Google Toolbar. Med andre ord, valget af en bestemt browser giver ikke en automatisk garanti at brugerne slipper for at blive geolokaliseret, da den kan snige sig ind gennem andre kanaler.  

Du kan se hvordan geolocation kan fjernes og læse mere om emnet i denne blog http://no-geolocation.blogspot.com af sikkerhedseksperten Fred de Vries, som står bag bl.a. JavaRa, PureRa, den ultimative liste af uninstallers og mange andre nyttige produkter.

http://no-geolocation.blogspot.com/

Læs også

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.