Freeware, open source og shareware?

Freeware, open source og shareware?

Siden internettet for alvor slog igennem, har en af de mest yndede discipliner i Cyberspace været at downloade spil og programmer fra diverse hjemmesider. Disse ting og sager ligger til overflod deroppe, og det kan være svært at bevare overblikket, når der nu er frit valg på alle hylder. En af de etiketter jeg kigger specielt efter, er hvilken licens det enkelte program er underlagt. Det er netop her at begreber som freeware, open source og shareware dukker op, og jeg fandt en fin gennemgang på sitet Open Source Strategies, som jeg her vil referere ganske kort.

Freeware
Freeware er udtryk for gratis software. Udtrykket er anvendt i overdrevet grad, så det er efterhånden en smule udvandet. Freeware er programmer, som du kan anvende og uddele til venner og bekendte, men som du dog ikke må tjene penge på. Du har ikke adgang til kildekoden, så du kan ikke ændre på programmet eller rette fejl. Du kan således heller ikke regne med at der følger support med ved freeware.

Shareware
Det kan være en fordel at afprøve et program, inden du køber det. Derfor er genren shareware værd at holde øje med, hvis du er ude efter et program, der som freeware ikke findes i en ordentlig kvalitet. Typisk kan du afprøve shareware i en periode, og når denne periode er gået, skal du tage stilling til om du vil købe programmet. Hvis ikke, skal programmet fjernes fra din harddisk. Noget shareware er fuldt funktionsdygtigt, mens andet har begrænset funktionalitet.

Open source
Endelig er open source måske et af de helt store hit blandt samtidens software på nettet. Her er der tale om programmer, hvis kildekode ligger til fri afbenyttelse og alle og enhver kan ændre i den. Open source er gratis for brugere og udviklere, og mange open source-programmer har tilknyttet forummer, hvor udviklerne i fællesskab gør programmerne endnu bedre.

Læs også

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.